С какво се хранят малчуганите в детските градини в Пловдив? Какви „супер храни“ се включват в менюто, така че да се преодолеят детското затлъстяване и хроничните заболявания. А харесват ли се те на родителите и на техните наследници? Как приемат директорите на забавачките в града на тепетата решението на пловдивския общински съвет сами да избират доставчиците на храни за повереното им детско заведение?

От есента новият рецептурник за хранене в детските градини, изготвен от Националния център по обществено здраве и анализи,  включва храни като авокадо, киноа, чиа, сушени боровинки, броколи и брюкселско зеле. Промени има и при заложения по-голям грамаж на порциите. Изключени са пържените храни и колбасите. 

Доставчиците на храни в детските градини в Пловдив са 8а менюто се определя според разпореди, в които ясно са разписани правилата. Отчитайки факта, че начинът на хранене става проблем, са разработени три наредби, които покриват детските възрастови групи - деца до 3-годишна възраст, другата за деца, посещаващи детски градини до седем години и третата - за учениците, заяви за Дарик зам.-кметът по образование в Общината Стефан Стоянов.

При едно от последните проучвания у нас е установено, че 5% от децата на възраст между 1 и 4 години имат затлъстяване, като преди десет години те са били 2,7%. При децата между 5 и 18 години с наднормено тегло са 30%. Затова има и рецептурници за кухните в ясли и градини, както и разписания за лавки и столове за хранене в училищата. Има и регулация какви храни не могат да се предлагат там“, обясни още той.

Скоро ОбС на Пловдив взе решение, с което делегира права на директорите на градините да провеждат обществените поръчки и да избират сами доставчици на храна в детските заведения. Според Стефан Стоянов, това е продиктувано от необходимостта от осигуряване на непрекъснатостта на храненето на децата.

Така се проследява и изпълнението на задълженията, свързани с осигуряване храненето на децата в детските заведения. Директната връзка детско заведение – доставчик дава възможност за по-добра обратна връзка по отношение на хранителните продукти, към които те имат предпочитания, включване на богат набор от хранителни продукти и възможността за директно договаряне, което значително съкращава процедурата“, коментира още той.
 
Решението на местния парламент е добро, счита директорът на детска градина „Светла“ в район „Западен“ Людмила Тошева.

Избирайки доставчика на храни, ще можем да осъществяваме непрекъснат контрол по отношение на клаузите в сключените договори, касаещи сроковете,  избора и качеството на продуктите, съобразно техническите спецификации, изготвени от нас и т.н.“, коментира пред Дарик тя.

Тошева допълни, че досега критерият за избор е бил “най-ниска цена“, но не винаги това  е показател за добро качество на храните.

„Затова при избора на доставчик в хода на самата процедура ще можем да предложим и други критерии“, допълни директорът на ДГ „Светла“.
 
"В рецептурника, с който работят забавачките, се набляга на включването на здравословни храни-пълнозърнест хляб, овесени ядки, плодове и зеленчуци, млечни продукти с определен % масленост, употреба на по -малко сол и захар и т.н. Изборът на такива продукти е водещ при изработването на ценовите предложения по договорите с доставчика", коментира още  Людмила Тошева.

По думите й, единственият проблем, който възниква при извършване на процедурите по ЗОП е това, че е необходима юридическа помощ при избора на доставчик и сключването на договора по изискванията на АОП, за което би било добре ръководството на градините да има разрешението и одобрението на финансиращия орган.

Затова и ползването на юридическо лице е от голямо значение, за да няма обжалване и забавяне във времето, което би могло да се окаже проблем при храненето на децата“, допълни тя.

Контролиращият орган - РЗИ Пловдив, заявиха в отговор, поискан от Дарик радио Пловдив, че извършват систематични здравни проверки, а при  установени нарушения – допълнително.

Когато инспекторите отидат на проверка в дадена детска градина се проследява  изпълнението на Наредбите за здравословно хранене на децата за двете възрастови групи  от 0 до 3 години и от 3 до 7 години. На място се проверяват наличните основни суровини и храни, изготвените седмични менюта съобразени със съответния рецептурник,  спазване на препоръчителните средно дневни  продуктови  набори за двете възрастови групи.

При констатирано несъответствие  се изготвя и връчва предписание, при неизпълнението на което се съставя акт за установено административно нарушение.

Извършените проверки  на РЗИ Пловдив в детски заведения за първите девет месеца на 2018 г. са 184 - в детски градини и 21 - в детски ясли.

До момента няма постъпили сигнали и жалби в инспекцията, касаещи храненето на децата в детските заведения в Пловдив.