За да бъде една стюардеса добра, тя трябва да отговаря на много изисквания, не само да поздравява и обслужва вежливо пътниците.

Повечето пътуващи почти не забелязват обслужващия екипаж, докато се опитват да качат багажа си, но шансът стюардите да са ги преценили, е голям. Те са там, за да асистират, но и са обучени да четат езика на тялото, да забелязват поведение, темперамент, отличителни белези.
 

Вижте какво разбира за вас екипажът още от самото ви влизане в самолета:

Вашият багаж

Не всички авиокомпании ще проверят колко голяма чанта качвате с вас в самолета, но екипажът ще знае на пръв поглед. Те имат дългогодишен опит в убеждаването, дори и на най-упоритите, че багажът им няма да се побере над главата. Затова имайте предвид размерите на багажното отделение, за да не се наложи принудителното махане на чантата.

Здравето ви

Ако пътник показва признаци на болка, стюардът ще го държи под око при качване на борда. Налягането на въздуха и височината могат да засегнат здрави пътници, да не говорим за тези, които не са. Екипажът ще иска да избегне инцидент на всяка цена, особено в средата на полета, така че, след като вратата се затвори, те ще обърнат специално внимание на пътниците, които не изглеждат добре.
 

Ако сте бременна

Екипажът е опитен и ще разбере, ако някоя жена е бременна, дори да се опитва да го скрие с широки дрехи. Ако се страхувате, е добре да кажете предварително, за да ви подсигурят повече комфорт.

Характера ви

Кимване с усмивка на екипажа или просто поздравление може да промени отношението на стюардите към вас. Понякога е хубаво да можете да получите допълнително закуска или напитка или да са по-добронамерени, ако се нуждаете от нещо.

Нервни ли сте

Екипажът е бдителен за общото разположение или настроение на пътниците, преди да се качат на борда. Говорим за състояние, различно от опиянение, което може да бъде много опасно. Необичайното поведение може да говори за човек, който е силно възбуден, защото той или тя не е свикнал да лети. А паник атака във въздуха може да е опасна ситуация.

Визуален контакт

Екипажът на самолета ще забележи, ако избягвате контакт с очи при качване на борда или ако бъдете запитани за нещо от сервитьора, след като сте седнали.

Увреждания

Разбира се, пътниците в инвалидни колички ще получат допълнително внимание и приоритетно място, но екипажът ще забележи, ако сте със счупена ръка или крак, за да ви помогне.

Възраст

Разбира се, възрастните и малките пътници ще получат допълнително внимание, но непълнолетни без придружител са приоритет. Стюардесите знаят как да се справят с малко дете на полет и ще се уверят, че то знае цялата информация за свързващите полети и други контакти.

Много пъти тези деца могат да получат допълнителни бонуси, за да ги накарат да се чувстват комфортно.

Пили ли сте

Стюардесата ще разбере, ако сте пили преди полета и ще внимава какво ви сервира, за да не излезе състоянието ви извън контрол по време на полета. Имайте предвид това, че обслужващият полета има право да откаже достъп на борда на пътниците, които биха могли да представляват опасност.

Облекло

Екипажът ще забележи всичко по вас и най-вече това дали има нещо в облеклото ви, което би попречило на евентуална евакуация.

Телосложение

Екипажът обръща особено внимание на структурата на пътниците - на сила, мускули и височина. Често екипажът запомня лицата на тези пътници и къде ще седнат, в случай че трябва да се обърнат към тях за помощ при спешни случаи.