Кампания “Опиянени от любов ‘2016” се провежда в Пловдив по повод днешния Ден на влюбените. Инициативата е на Младежкия Червен кръст и е насочена към превенция на ХИВ/СПИН сред млади хора. Мотото на тазгодишната кампания е “Безопасна любов прави! Бъди с отворени очи!”. Целта е да се популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Пред Централна поща в Пловдив ще бъде оформен пункт „Зона за игри” за влюбени двойки, а в късния следобед в пет популярни пловдивски клуба  доброволците ще разпространяват любовни АНТИ-СПИН послания.

2 283 са официално регистрираните носители на ХИВ в страната. От началото на годината са открити нови 16 ХИВ–позитивни, от тях повече от половината са мъже в средна възраст. Статистиката показва, че броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените. Близо 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България от началото на годината са инфектирани по сексуален път. Продължава да се увеличава процентът на ХИВ–позитивните в групата на мъжете, които правят секс с мъже, а да намалява в групата на инжекционно употребяващите наркотици.

По време на кампанията „Опиянени от любов“ в Пловдив доброволците от Младежкия Червен кръст ще разпространят над 2500 презерватива, 2800 валентинки, 500 трифонки, много любовни послания, голямо количество брошури и листовки.