богато на фолати

лесно

12 порции

50 мин+охлаждане


За една порция:

266 ккал

мазнини 15 г

холестерол 42 мг

въглехидрати 30 г

протеини 3,7 г

фибри 1,5 г


необходими продукти:

2 ч.ч. плодово пюре

1 1/2 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. мазнина

2 яйца

2 ч.ч. брашно

1 с.л какао

1/2 ч.л. канела

1 1/2 ч.л. сода за хляб

щипка сол

1/2 ч.ч. стафиди и нарязани фурми

1/2 ч.ч. начупени ядки

400 г заквасена сметана

3-4 с.л. пудра захар

настъргана кора от грейпфрут или друг цитрус


начин на приготвяне:

1 Смесете в купа пюрето, захарта, мазнината и яйцата и ги разбийте. Отделно сложете брашното, какаото, канелата, содата и солта и ги пресейте.

2 Разбъркайте сухите съставки към течните, добавете ядките и сушените плодове, както и цитрусовата кора.

3 Излейте сместа в съд за печене, покрит с хартия и печете на 180° за около 35-40 мин.

4 Разбъркайте добре сметаната с пудрата захар и покрийте изпечената и охладена основа. Сложете тортата да се охлади за няколко часа.

Декорирайте с резени грейпфрут.

За още вкусни идеи търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой, посветен на Великден, ще намерите неустоими предложения. Ще научите как да варите яйцата, без да счупите нито едно, кой е най-разпространеният еконачин за боядисването им, ще намерите и съвети, свързани с приготвянето на агнешкото месо, както и специална рецепта за диетичен кокосов козунак. Ще разберете повече за пролетния детокс. Тук са и шест идеи за варени яйца, с които може да изненадате семейството си на празничната трапеза.

Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно какви са традиционните ястия по света, които се приготвят на един от най-светлите християнски празници.

Ще ви предложим втора част на безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с джоджена – тихия господар в храната, а наш специален гост е Гергана Георгиева от Geri's Food – Вкус на женственост, която ще ни разходи из своя кулинарен свят, а Ваня Филипова от Culinary with me ще ни подшушне тайните на идеалния козунак. Нейното козуначено руло с шипков мармалад краси нашата корица.

В броя ще откриете рецепти за леки вечери, както и седмично меню срещу бръчки.

От специалиста по аура ореола Магдалена Генчева ще разберете какво пречиства копривата и как да се успокояваме след напрегнат ден,

Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!