богато на фолати
лесно
12 порции
50 мин+охлаждане
За една порция:
266 ккал
мазнини 15 г
холестерол 42 мг
въглехидрати 30 г
протеини 3,7 г
фибри 1,5 г
необходими продукти:
2 ч.ч. плодово пюре
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. мазнина
2 яйца
2 ч.ч. брашно
1 с.л какао
1/2 ч.л. канела
1 1/2 ч.л. сода за хляб
щипка сол
1/2 ч.ч. стафиди и нарязани фурми
1/2 ч.ч. начупени ядки
400 г заквасена сметана
3-4 с.л. пудра захар
настъргана кора от грейпфрут или друг цитрус
начин на приготвяне:
1 Смесете в купа пюрето, захарта, мазнината и яйцата и ги разбийте. Отделно сложете брашното, какаото, канелата, содата и солта и ги пресейте.
2 Разбъркайте сухите съставки към течните, добавете ядките и сушените плодове, както и цитрусовата кора.
3 Излейте сместа в съд за печене, покрит с хартия и печете на 180° за около 35-40 мин.
4 Разбъркайте добре сметаната с пудрата захар и покрийте изпечената и охладена основа. Сложете тортата да се охлади за няколко часа.
Декорирайте с резени грейпфрут.
За още вкусни идеи търсете списание "Рецепти за здраве".
В новия ни брой, посветен на Великден, ще намерите неустоими предложения. Ще научите как да варите яйцата, без да счупите нито едно, кой е най-разпространеният еконачин за боядисването им, ще намерите и съвети, свързани с приготвянето на агнешкото месо, както и специална рецепта за диетичен кокосов козунак. Ще разберете повече за пролетния детокс. Тук са и шест идеи за варени яйца, с които може да изненадате семейството си на празничната трапеза.
Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно какви са традиционните ястия по света, които се приготвят на един от най-светлите християнски празници.
Ще ви предложим втора част на безглутенови десерти, с които да подслаждате ежедневието си, без да се страхувате за здравето. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.
Ще ви срещнем и с джоджена – тихия господар в храната, а наш специален гост е Гергана Георгиева от Geri's Food – Вкус на женственост, която ще ни разходи из своя кулинарен свят, а Ваня Филипова от Culinary with me ще ни подшушне тайните на идеалния козунак. Нейното козуначено руло с шипков мармалад краси нашата корица.
В броя ще откриете рецепти за леки вечери, както и седмично меню срещу бръчки.
От специалиста по аура ореола Магдалена Генчева ще разберете какво пречиства копривата и как да се успокояваме след напрегнат ден,
Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!