Оптималната температура в помещенията през зимата е 18-25 градуса. Това коментира в студиото на Нова телевизия кардиологът д-р Сотир Марчев. Той обясни, че при 18-19 градуса, организмът разгражда храната, която е консумирал и преработва енергията в топлинна, поради което може да настъпи отслабване за хората с наднормено тегло. Това обаче не означава, че трябва да се стои на студено.
Не бива да е голяма температурната разлика между вън и вътре през зимния сезон, добави специалистът.
Студът не е приятел на сърцето. 22 -23 градуса е полезната температура за сърдечноболни хора. Специално те трябва да отбягват резките смени на температурата между вън и вътре.
Страхът да не измръзнем е най-честата причина да прегреем, обяснява кардиологът. Когато се претоплим и бельото се намокри, то вече не е изолатор. Най-добър изолатор през зимата е вълната, дори и мокра, но тя е по-бодлива материя.
През зимата е по-добре да се ходи с голям брой тънки дрехи, защото винаги можеш да се съблечеш, а не да си с по-малко и по-дебели дрехи и да се изпотяваш, каза Марчев.
Главата е изключително кръвоснабдена, за това от нея най-лесно се слънчасва или настива. За това е важна шапката, припомни кардиологът.
Все по-малко хора умират от сърдечни заболявания през зимата у нас, констатирал докторът.
Важно е да се пият хапчета за кръвно през зимата при тези, които се нуждаят от тях.
Относно пътуванията по Коледа, д-р Марчев съветва сърдечноболните да не ходят на височина над 1000 метра и ако се наложи да отидат в Америка при децата си, да ползват самолет.
За храната по празниците, кардиологът съветва да се избягват сол, захар и сода, в която има натрий – елементът, който покачва кръвното налягане. За това е добре да се избягват газираните напитки, обяснява той.