Отсъствието на Ким Чен Ун от две важни публични събития повдигна отново въпроса за неговото здравословно състояние на севернокорейския лидер.

Повод за спекулациите стана отсъствието на диктатора на събитие, почитащо дядо му - Ким Ир Сен. Той не отиде и на концерт по повод 71-вата годишнина от основаването на Корейската трудова партия.

Военните сили на САЩ и Южна Корея бяха в очакване на нов ядрен опит от страна на Пхенян около годишнината.

Властите в Северна Корея не дават обяснение за липсата на лидера.

Преди беше съобщавано, че Ким Чен Ун е развил здравословни проблеми заради безразборното си хранене. Диктаторът, за който се смята, че е на 34 години, вероятно има и вид хранително разстройство, при което приема големи количества храна, когато получи страхова криза. А нея получавал заради страха си да не бъде убит.

Ким Чен Ун напълня значително, след като беше провъзгласен за лидер на Северна Корей. Това се случи през декември 2011 г., когато внезапно почина баща му, Ким Чен Ир.

Оттогава насам лидерът на Северна Корея регулярно изчезва. След едно поредно изчезване той се появи с бастун и накуцващ.

Миналата седмица бяха публикувани снимки от сувенирна фабрика в Пхенян, на които присъства и Ким Чен Ун. На тях се вижда, че той е отслабнал значително, но пък не е ясно кога точно са направени кадрите.

Смята се, че бащата на Ким Чен Ун е починал от високо кръвно налягане и диабет.

По-рано тази седмица се появиха и слухове, че диктаторът толкова се страхува от покушение, че не напуска очертанията на Пхенян.