Босовете на неаполитанската мафия Ла камора пласират кокаин в шоколадови яйца, като дистрибутори са собствените им деца – гръмна италианският „Ла Република”. Според него организираната престъпност под Везувий била замесила в нейните трафици невръстните малчугани и тяхното любимо лакомство, защото вярвала, че никой не може да разкрие номера й.

Самите дечурлига въобще не се досещали в каква опасна игра са ги включили родителите им и изпълнявали безропотно техните заповеди да занесат някое и друго шоколадово яйце на какичка или батко.

Възнаграждението за малолетните „куриери” обикновено било същото, ама съвсем истинско Kinder, тоест вместо 3-4 дози бял прашец в пластмасовото цилиндърче под шоколада те намирали обичайната миниатюрна играчка.

Разплитането на далаверата, оплела централната част на Неапол и северните квартали на града, започнало след прехванат от антимафиотите телефонен разговор между двама току що излезли от затвора камористи.

Те се дивяли на уменията на виден клан да използва дечурлига за дистрибуцията на кокаин и се питали един друг как могат да се включат в далаверата.

Полицията веднага започнала да подслушва телефоните на установени и предполагаеми членове на въпросния клан, но усилията й да установи самоличността на неговите членове ударили на камък.

Просто защото бандитите не само си менкали постоянно СИМ-картите на телефоните, но според справките на ченгетата всички тези „чипове” излизали или бракувани, или откраднати. Освен това мафиотите използвали кодове, криптирани прийоми за свръзка, не се назовавали на име, въобще спазвали стриктно извечните правила на конспирацията.

Докато в края на миналата седмица един от камористите използвал телефона с поредната СИМ-карта в него, за да се обади в енергото за справка по неплатена сума. Естествено казал името и адреса си и само след ден карабинерите на полковник Джанкаро Скафури закопчали и него, и останалите двайсетина членове на групата.

А що се отнася до снабдителя на камористите с „бракувани” и „откраднати” СИМ-карти, оказало се, че той бил техният бос, който освен незаконните трафици ръководел и съвсем законен магазин за телефони. Междувременно 500 карабинери от втория сицилиански град Катания направиха днес сутринта на пух и прах господстващия под вулкана Етна клан Лаудани.

Униформените закопчаха белезниците на 109 души, срещу които са отправени тежките обвинения участие в сдружения от мафиотски тип, трафик на наркотици, рекет, търговия с оръжие.