Китайците създават първата си задгранична военна база в Джибути, един от най-важните аванпостове на Пентагона, и Америка е разтревожена, пише Кон Кофлин, вестник "Дейли телеграф".

Деликатното равновесие на силите в Близкия изток вече се промени драматично тази година, след като Москва реши да предприеме военна интервенция в подкрепа на сирийския диктатор Башар Асад. Сега се засилва безпокойството, че регионът може да изпадне в още по-голяма нестабилност след решението на Китай да създаде първия си военен аванпост в една от най-проблемните горещи точки в света.

Откакто президентът Обама реши да намали американското присъствие в регион, който от десетилетия е смятан за сфера на влияние на Вашингтон, отговорни политически фактори предупреждават, че образувалият се вакуум в равновесието на силите ще бъде запълнен от режими, които не взимат присърце западните интереси.
Отсъствието на ефективна западна политика за справяне с хаоса в Сирия накара Владимир Путин да създаде военен съюз с Иран, за да спаси режима на Асад от унищожение.

Сега китайците изглежда са готови да направят сериозен ход, като създадат първата си задгранична военна база в Джибути, стратегически важна държава и един от най-важните пунктове на Пентагона за подслушване в арабския свят и Африка.

Джибути се намира в Африканския рог, където се смесват водите на Аденския залив и Червено море. На негова територия е разположен и главният пункт на Пентагона за събиране на разузнавателни данни в арабския свят Кемп Лемоние, оттам минават и стратегически важните морски коридори през Аденския залив и Червено море. В базата има 4500 американски военнослужещи и тя се превърна в един от главните подслушвателни пунктове след атентатите от 11 септември.

Въпреки че главната задача на обекта е подслушването в арабския свят и проблемни точки в Африка като Сомалия, в него са разположени и американски специални сили, изтребители и хеликоптери. Базата е и важен оперативен център за действия с безпилотни самолети в Африка и Близкия изток.

Решението на Китай от началото на този месец за изграждане на военноморска база в Джибути - първия път, в който Пекин пожелава да установи постоянно военно присъствие извън границите си, бе посрещнато с тревога в Пентагона, който неотдавна обяви, че има план за разширяване на базата, който струва 1,4 милиарда долара. Служители на Пентагона изразиха опасения, че близостта на китайския военен обект може да се отрази зле на ефективността на Кемп Лемоние като подслушвателен пункт.

Една от причините, поради които Китай можа да осъществи този дързък във военно отношение ход в страна, която преди бе смятана за част от американската сфера на влияние, е все по-изменчивото поведение на автократичния ръководител на Джибути, президента Исмаил Омар Гелех.

След като дойде на власт през 1999 г., Гелех в продължение на много години изграждаше близки връзки с Вашингтон, който на свой ред подкрепяше правителството му чрез помощ за бедната африканска страна в размер на стотици милиони долари.

Отношенията обаче се обтегнаха, след като САЩ разкритикуваха остро президента на Джибути заради неспазването на човешките права, както и заради решимостта му да се кандидатира за четвърти мандат на президентските избори през 2016 г. Много от опонентите му твърдят, че това противоречи на конституцията.

Решимостта на диктатора да не изпуска властта доведе и до конфликт с негов бивш бизнес партньор. Резултатът бе ожесточен съдебен спор в Лондон, при който Търговският съд в британската столица взе безпрецедентното решение да нареди на Гелех да се яви в съдебната зала, след като адвокатите му бяха обвинени, че умишлено са подвели съда. Това бе и първият път от времето на екзекутирания за държавна измяна крал Черлз Първи, когато на действащ държавен глава е наредено да се яви в британски съд. В крайна сметка Гелех реши да не идва.

Все по-непостоянното му поведение обаче даде възможност на китайците да създадат военен плацдарм, който да позволи на Пекин да защитава ценните си търговски активи на Арабския полуостров и в Индийския океан.

Създаването на военноморска база в Джибути е важна придобивка за китайците, но в Пентагона се опасяват, че той може да се окаже големият губещ, особено ако става дума за контратерористичните му операции срещу "Ислямска държава" и Ал Кайда.

/БТА/