Джулиана Гани нашумя с титлата си „Мис Силикон“ преди няколко години, но от тогава не спира да атакува публичното пространство. Последната й успешна изява бе във „ВИП брадър“, където се представи повече от успешно. Пловдивчанката никога не е крила кулинарните си умения, с които непрекъснато изненадва своя мъж. Противно на очакванията, блондинката обича да се вихри в кухнята и сама да приготвя храната си. Голяма слабост са й сладките неща. Видяхме я и в риалити формата, че без сладко не може да живее. А най-много обича нещата, които приготвя сама. Решихме да я включим в коледния брой, за да разкрие част от менюто си за предстоящите празници!
Пържоли в зелев лист
Продукти:
1/2 кисело зеле
1/2 кг пържоли
1/2 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. кимион
Начин на приготвяне:
Първо трябва да отделите листата от киселото зеле. Най-добре е да изберете по-голяма зелка, за да бъдат зелевите листа по-големи и всяка пържола да може да бъде увита в един лист. Смесвате подправките в чаша. Може да ползвате пържоли каквито имате под ръка - телешки или свински, вратни пържоли или котлети, със или без кост.
Поръсвате всяка пържола със сместа от подправки, след което я увивате в листата от кисело зеле възможно най-стегнато. На дъното на гювеч слагате 2 листа кисело зеле, а върху тях нареждате завитите пържоли. Добавяте в гювеча 1/4 чаена чаша зелев сок. Слагате гювеча задължително в студена фурна. След като сложите гювеча с пържолите във фурната включвате на 220 градуса и след като достигне температурата, намалявате на 180 градуса и ги оставяте още минимум час.
Зимна салата с моркови, червено цвекло и целина
Продукти:
3 моркова
1/4 целина
1/2 червено цвекло
2 с. л. зехтин
2 с. л. слънчогледови семки
2 с. л. орехи
2 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за зимна салата с моркови, червено цвекло и целина е подготовката на зеленчуците. Измийте и ги обелете. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако искате да сервирате салата, като тази на снимката, без да смесвате различните цветове, за да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зеленчук с лимонов сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят.
Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, червено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.
Коледен кекс
Продукти:
4 яйца
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. настъргани ябълки
1 ч. ч. настъргана тиква
1/2 ч. ч. орехи
1/2 ч. ч. стафиди
2/3 ч. ч. олио
2 ч. ч. брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 к. л. хлебна сода
1/2 ч. л. канела
1 ванилия
1/2 ч. ч. прясно мляко
1/4 ч. ч. краве масло
Начин на приготвяне:
Разбивате олиото, яйцата и захарта с миксер или пък с вилица. Пресявате брашното, ванилията, бакпулвера и содата и добавяте към добре разбитата яйчена смес малко по малко, като разбърквате непрекъснато и много старателно.
Настъргвате ябълките и тиквата на дребно ренде, а орехите нарязвате на дребно. Добавяте ги, заедно със стафидите към добре разбърканата смес и отново разбърквате. Изсипвате готовата кексова смес във форма за кекс, която (ако не ползвате силиконова форма за кекс) намазвате предварително с мазнина (олио или масло например) и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Кексът е готов, когато като го „боцнете” с клечка за зъби по нея не остава нищо. След като сте изпекли коледния кекс го изваждате от фурната и след като поизстине го отделяте и от формата за печене. Оставяте готовия коледен кекс настрана, докато изстине напълно и се залавяте с приготвянето на глазурата от карамел.
Приготвянето на глазури е един от моментите, които много плашат младите кулинарни експериментатори. Глазурата от карамел за този коледен кекс обаче е толкова лесна, че може да бъде приготвена от всеки, стига само да имате малко търпение. Първо изсипете захарта в по-дълбока тенджера и след като я сложите на котлона, бъркайте старателно, докато се разтопи. След това я сваляте от огъня и добавяте към разтопената захар маслото, след което разбърквате много старателно. Накрая добавяте и прясното мляко и отново разбърквате много старателно, докато се получи хомогенна смес. Оставяте готовата карамелена глазура да изстине, за да може да се сгъсти и за да не попие в кекса.
Банички с ябълки и ванилов сос
Продукти:
3 ябълки
1/2 точени кори
1/2 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. смлени орехи
1 к. ч. олио
1/2 к. ч. стафиди
1/2 ч. л. канела
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Измивате ябълките и ги настъргвате на едро ренде. Ако пуснат много сок ги отцедете. Към настърганите ябълки добавете смлените орехи, захарта, ванилията, канелата и стафидите и разбъркайте добре.
Идва моментът, в който трябва да навиете и оформите баничките с ябълки. Взимате една кора и я намазвате леко с олио, като ползвате или четка, или пък го правите с ръка. Върху този лист слагате втори лист и го намазвате леко по същия начин. В единия тесен край на корите слагате от 3-4 супени лъжици от сместа с ябълките и навивате, след което притискате с ръка, за да се разпредели сместа равномерно в баничката. Тъй като рулото става много дълго го режете на две, т.е. от всяко руло получавате две банички. Баничките с ябълки нареждате в намазнена тава, след което намазвате всяка баничка с олио. Печете баничките с ябълки в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато придобият златист цвят.
Последната стъпка от приготвянето на банички с ябълки и ванилов сос е приготвянето на соса. Може да пропуснете тази стъпка и да сервирате баничките с ябълки, вместо с ванилов сос с топка сметанов сладолед или пък поръсени с пудра захар. Безспорно обаче баничките с ябълки са най-вкусни, когато са залети с ванилов сос. А ваниловият сос е стандартният ванилов сос, който се ползва като добавка на различни сладкиши, например мъфините с ягоди.
Красимир КРАСИМИРОВ