Свикнали сме да гледаме на тестостерона като на предимно мъжки хормон, но той има пръст и в нашата женственост. Той е важен за сексуалното здраве както на мъжете, така и на жените. Секретира се предимно от яйчниците, но известно количество се отделя и от надбъбречната жлеза. През пубертета нивото му в женския организъм се увеличава, но с течение на годините се понижава. Ниско ниво на тестерона може да доведе до някои поразии.

Влияе на либидото

Предвид, че е полов хормон не е изненада, че влияе на либидото. По принцип жените са с по-понижено сексуално желание, но ако нивата на тестостерона, то тогава ищахът за ласки съвсем ще долипсва. Освен това може да доведе до влагалищна сухота и болезнен полов акт. Да не говорим, че може да е причина за аноргазмия - неспособност да достигнете до оргазъм.

Нередности в месечния цикъл

Тестостеронът може удачно да се бърка там, където не му е работата. Той е толкова властен, че може да спре месечния ви цикъл, да усили болките, топлите вълни и рязката смяна на настроение.

Умора

Ако се чувствате уморени, въпреки че спите по осем часа на денонощие и ви е трудно да станете от леглото, е възможно да имате понижени нива на тестостерон. Същото важи, ако страдате от липса на тонус през деня.

Качване на килограми

Не е приятно, ако се храните правилно и спортувате, а кантарът да показва покачване на нивото в килограми. Ниският тестостерон в организма може да е причина за това. Ако имате загуба на мускулна маса, чувствате мускулен дискомфорт и трупате мазнини в коремната област, може би не е лошо да направите замерване на количеството на този хормон в тялото ви.

 Загуба на коса

Друг видим симптом на ниския тестостерон. Той е отговорен освен за сексуалното ни здраве и за здравината на косата.

Остеопороза

Сексуалното здраве, мускулното здраве, това на косата и на костите зависят от тестостерона. Когато производството му намалее, риска от остеопороза се увеличава драстично.

Емоционално състояние

Драстичните хормонални промени влияят върху настроението ни. Повишеното безпокойство може да е симптом за нисък тестостерон. Той може да ускори депресия и да понижи концентрацията.