Когато става въпрос за зимни напитки, червеното вино е царят. Мерло, мавруд и каберне ги знаем всички, но чували ли сте за пловдивска малага, плевенски колорит и септемврийски рубин? Има и по-засукани, които звучат като да идват директно от лозята на изисканата френска аристокрация, но истината е, че това са сортове вина, които успешно се правят и у нас: пино ноар, аликант буше, пети вердо и т.н. Разбира се, най-хубавият сорт е домашният - без консерванти, без подсладители и неразреден.
Свикнали сме да успокояваме ежедневните две-три-че и повече чаши червено вино с нещо като мантрата на битовия алкохолик „То червеното вино е полезно!” Да, така е. Оказва се обаче, че все пак има за какво да внимаваме.
Ползите от червеното вино
Те са безспорни и повечето от нас ги знаят наизуст. Червеното вино е доказан антиоксидант заради съдържащата се в него група фенолни съединения. Те намаляват риска от образуване на злокачествени образувания и от радиация. Последните години бяха открити и доказателства, че червеният еликсир предпазва от сърдечносъдови проблеми, инфаркти и инсулти.
Важно
Червеното вино е само помощно средство, което съкращава до известна степен риска от инфаркт. За да бъде ефективно обаче, не бива в никакъв случай да се консумират повече от 1-2 чаши на ден.
Червеното вино е силно витаминозно – то съдържа много витамини главно от B-групата, но също така и минерали, калий, желязо и др. Затова лекарите потвърждават, че червеното вино предпазва от настинки и вируси. Като цяло то гради добра имунна защита на организма. Но това не е всичко, както биха казали в телевизионна реклама на дъска за рязане на хляб.
При ферментация то придобива още по-полезни свойства заради отделящите се органични киселини. А както и децата знаят, киселините влизат в цикъла на изгаряне на мазнини и затова смело поканете червеното винце в своята диета. И все пак имайте предвид, че една чаша съдържа 120 празни калории. Ако седнете с мъжа си и изпиете една бутилка, докато мезите с нещо вкусничко, неусетно можете да поемете количества калории колкото за цялата си еднодневна дажба. Така че виното не е вода, бройте го в калорийните си сметки. А то ще ви се отблагодари с изглаждане на бръчките заради съдържащия се мелатонин.
Не всичко, което е блести в чашата, е злато
Всеки алкохол, включително и червеното вино, повишава сериозно опасността от рак на гърдата при жените. Две питиета на ден я качват с 10 %. Червеното вино може да обостри мигрената ви и да покачи нивата на триглицеридите, които пък се свързват с диабета.
Според Световната здравна организация пиенето на алкохол вреди на човешкото здраве колкото и тютюнопушенето. Отново според тях алкохолът допринася с 20-30 % за заболявания като рак на хранопровода, на черния дроб, цироза и др.
Едно изследване във Франция наскоро показа, че 1 от 10 човека в страната на виното е болен заради редовна консумация на алкохол.
Ако отидете при гастроентеролог, той ще ви посъветва да пиете вино само по празници и максимум по чаша на седмица. Не пренебрегвайте опасностите. И не забравяйте, че за да се радвате на живота и виното, все пак трябва да сте живи. Наздраве!
Малък съвет
Ако се съмнявате, че имате язва, пийнете червено вино. Ако след консумацията му изпипате дискомфорт, моментално си запишете час за доктор.