“Клиентите са ни скъпи” гласеше един от рекламните слогани на ограбената от банкера-беглец Цветан Василев четвърта по големина българска банка – КТБ. От обявените във вторник от синдиците нови списъци с имена на лица, партии и фирми, които са имали влогове или кредити във фалиралата банка, става ясно, че сред “най-скъпите” клиенти на преференциални лихви и изгодни условия по влоговете, са представители на партиите от т.нар. Реформаторски блок – ДСБ и ДБГ.Семейството Елена и Иван Костови, ДСБ на Радан Кънев, бивши и настоящи кадри от партията на Меглена Кунева, съпругът на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова и баща на Лора Филева, журналистка от сайта-бухалка на олигарха Иво Прокопиев, заместник-министърът на МВР и бивш служител на Центъра за изследване на демокрацията Филип Гунев, назначената от президента Росен Плевнелиев за член на СЕМ Мария Стоянова, съдия Капка Костова, един от идеолозите на съдийската “политическа” партия Съюз на съдиите в България, са само малка част “реформаторско” настроените представители на партии и държавните власти, които години наред в публичното пространство са зовяли за разправа със задкулисието около КТБ, а всъщност през цялото време са били част от него.

Наложената от олигарсите, собственици на сайтове и приватизирали редакционната политика на Нова телевизия и БТВ, Огнян Донев и Иво Прокопиев цензура отново не позволи на обществото да разбере истината за КТБ. В медиите-бухалки на Прокопиев и Донев почти няма да срещнете имената на реформаторите, които са ползвали облаги от лихвите, които банкера-беглец им е осигурявал.
Лицемерието на Костови, Куневисти и хората на Плевнелиев, които зоват непрекъснато за приемането на злополучното антикорупционно законче на Меглена Кунева - Пръмова и фалшивата съдебна “реформа” на кукловодите на проваления бивш правосъден министър Христо Иванов - Пинокио, в конкретната ситуация достига колосални размери. Самоопределилите се днес за антимафиоти и реформатори се оказва, всъщност, че през цялото време са били в една банка с аферист №1 на България - Цветан Василев.

Фрапиращото в случая е, че почти всички от вложителите с крупни вноски в трезора, са ги “разпръснали” по отделни сметки, включително и на децата и/или съпруги и съпрузи, за да влязат в лимита от 100 000 евро, които Фондът за гарантиране на влоговете изплати след фалита на трезора.

Извадка от списъците, огласени от синдиците на КТБ на 9 февруари 2016 г., за периода 06.11.2009 – 06.11.2014 г.:

Партия “Демократи за силна България” – оглавявана последователно от Иван Костов и Радан Кънев – три влога на обща стойност: 275 966 лв.
Иван Костов – два влога на обща стойност: 161 679 лв.
Елена Костова – пет влога на обща стойност: 462 683 лв. и 53 822 евро.
Константин Димитров – бивш член на ДСБ, настоящ посланик на България във Великобритания, собственик на акции в дружеството, чиито сметки са били в КТБ.
Трайчо Трайков – бивш министър на енергетиката и икономиката, сега общински съветник от РБ в София, приближен до Иво Прокопиев – един влог от 14 735 долара.
Веселин Тодоров – управител на издателство СИЕЛА, член на ръководството на партията на Меглена Кунева, брат на адвокат Иван Тодоров, в чийто офис на крака ходи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов-Камората – два влога на обща стойност: 356 000 лв.
Ангелина Тодорова – съпруга на Веселин Тодоров – два влога на обща стойност: 185 571 лв.
Десислава Прошкова – съпруга на заместник-председателя на Общинския съвет на София от РБ Прошко Прошков, съветник на външния министър Даниел Митов, член на ръководството на партията на Кунева – един влог от 4 556 лв.
Бисер Манолов – кандидат за управител на БНБ от партията на Кунева, член на ръководството на ДБГ – един влог от 55 261 евро.
Велислав Минеков – бивш член на ръководството на партията на Кунева, отявлен враг на министъра на културата - два влога от 25 676 лв. и 106 812 евро.
Даниел Вълчев – напуснал ръководството на ДБГ – два влога от 61 000 лв. и 53 000 евро.
Орлин Филев – съпруг на вътрешния министър Румяна Бъчварова и баща на Лора Филева, журналистка в сайта на олигарха Иво Прокопиев – четири влога на обща стойност – 75 944 лв.
Филип Гунев – заместник-министър на МВР в настоящето правителството, както и в служебното, назначено от Росен Плевнелиев, бивш служител на Центъра за изследване на демокрацията – един влог от 99 873 евро.
Мария Стоянова – член на СЕМ, назначена от президента Росен Плевнелиев – един влог от 11 700 евро.

Съдия Капка Костова – първият председател на Съюза на съдиите в България – политическата партия на грантово финансираните съдии, участник в пърформънса на “черните тоги” пред Съдебната палата – един влог от 103 386 лв.
Лицемерието е пълно, защото голяма част от изброените персони са били и преки участници в протестите срещу Цветан Василев, които “Протестна мрежа” организираше в навечерието на фалита на трезора. Но подвластни на максимата, че “парите не миришат”, днешните “активни борци” за реформи, всъщност, са били част от блатото на олигархията, което се е устремило да залее цялата държава.