Веднъж, когато Цветан Василев беше фараонът на империята на КТБ и медиите му се подмазваха като политиците, които обслужват, си позволих да завърша свой коментар в едно предаване на БТВ с констатацията: „КТБ е пирамида”. В очите на водещата, която вече беше обявила края на предаването, се появи ужас. Повече не ме поканиха през следващите години в това сутрешно предаване. 

Сега вече е позволено всички да забележат очевидното ( нямам предвид тъкмо колегите от Kafene.net и малкото им подобни изключения у нас).

КТБ е била пирамида
by newswriter on 04/05/2016 8:01 AMКорпоративна търговска банка е действала като пирамида. Мажоритарният собственик Цветан Василев е имал лична облага от неизгодни за банката търговски сделки и чрез свързани фирми си е раздал 2.5 милиарда лева, това се твърди в доклада на международната компания “Аликс Партнърс”, съобщи държавната телевизия БНТ.Анализът вече е публичен, като изводите са обобщени в 500 страници. От “Аликс Партнърс” твърдят, че 243 -ма корпоративни клиенти на банката са имали 472 неизплатени заема.

Схемите за източване са няколко – кредити към дружества без история и без ресурс, кредити към кредитополучатели за изплащане на други кредити, кредити без обезпечения, кредити за оборотен капитал, кредити за купуване на дялове във фирми – собственост на КТБ и други.

Одиторите засичат висока свързаност на клиентите-кредитополучатели. Според одиторите заемите към общо 8 дружества, сред които Петрол, БТК, Виваком и сръбската фабрика за стъкло в Парачин са ощетили банката с над 1 милиард лева.

В доклада обаче не се посочват конкретни имена на клиенти на банката, а само дружествата с непогасявани заеми. Според одиторите синдиците на банката могат да възстановят не повече от 800 милиона лева от източените суми.

Одиторите смятат, че източването на КТБ е можело да бъде предотвратено от УС на банката, от надзора на централната банка и от БНБ. Според “Аликс Партнърс”, KPMG, които заверяваха финансовите отчети на КТБ преди нейния фалит, са изготвяли небрежни одиторски доклади.

Международната компания “Аликс Партнърс” беше наета през юни 2015 г. от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им.

Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 година.

Първоначално не беше предвидено данните от него да стават публично достояние. След натиск от страна на депутатите, основно от “Реформаторския блок”, през февруари копие от доклада беше оставено в секретната секция на парламента и с него можеха да се запознаят само народните представители.

Разсекретяването на доклада стана факт, след като на 14 април парламентът прие промени в Закона за банковата несъстоятелност.( Кafene.net)

 

Констатациите за самата КТБ, макар и толкова фатално закъснели, обаче за мен са нищо в сравнение с епохалното откритие за нещо, което твърдя от много години наистина без да постигна какъвто и да било отзвук: че основната задача на това започнало хилядолетие в България е овладяването на медиите. Именно по този начин България се превърна в това, което е днес: автократодемокрация, в която безобразията на автокрадите си остават безнаказани и дори се представят за благо. Чрез овладените за целта медии.

 

Сега, за първи път, след разкопки в пирамидата КТБ, възложени на външни „археолози”, се появяват доказателства за тази истина. „Оказва се”, че тъкмо за пазаруване на медийно влияние са извършени най-големите безобразия в рамките на голямото крадене чрез пирамидалната структура. https://www.actualno.com/business/na-chelno-mjasto-pri-kreditite-ot-ktb-s-visoka-stepen-na-pretyrpeni-zagubi-izdateli-i-medii-news_537853.html

 

Честита бан(к)я  на току-що изкъпаните пазители на кирливите ризи на властта, без която те нямаше да са медийните лекета, в каквито се превърнаха на трапезата на голямото солидарно плюскане в подножието на пирамидата.

 

Пирамида без ( медийни) роби не може да бъде построена. Нашите „роби на труда” ( като се пее в един комунистически псалм)  можете да видите в галерията, припомнена в посочения по-горе линк.

Share on Facebook