АвтоВАЗ се готви за сериозна офанзива на най-големия пазар на Стария континент. Автомобилният гигант от Толиати смята да се възползва максимално от изразената готовност на руското правителство да компенсира разходите за транспорт на коли за износ и привеждането на продукцията в съответствие с европейските стандарти. пише Факти.Бг.Продажбите на АвтоВАЗ в Германия са скромни, но стабилни. От тази седмица към предлаганите там Granta, Kalina и 4х4 ("Нива") ще се присъединят модификациите 4x4 Urban и Kalina Cross.

"Всъдеходната" Kalina Cross ще се предлага за €8 990. За тази сума купувачът ще получава комби с 1.6-литров двигател с мощност 98 к.с., покриващ екологичната норма Евро 6, два еърбега, стабилизираща програма, климатик, аудиосистема и подгряване на предните седалки. Немският сайт на Lada рекламира модела като Der Abenteurer ("Приключенецът").

В Германия Kalina Cross ще бъде най-евтиното предложение в сегмента на субкомпактните псевдокросоувъри. Най-близкият по цена конкурент Dacia Sandero Stepway струва €9 590, но има много по-бедно оборудване.

Немското представителство на АвтоВАЗ е избрало интересно прозвище и за добрата стара "Нива". Lada 4x4 Urban ще привлича купувачи с прякора Der Hipster ("Хипстърът") и цената от €11 990. За сравнение най-близкият като всъдеходни качества конкурент на руската класика Suzuki Jimny струва най-малко €15 590.