Лимонов чийзкейк в чаша
лесно
4 порции
въглехидрати 7 г
280 г крем сирене
1/2 ч.ч. заквасена сметана
2 яйца
с.л. еритритол
1/2 ч.л. ванилов екстракт
сокът и кората на 1/2 лимон
сокът и кората на 1/2 лайм
2 ч.л. маково семе
за топинга:
1/3 ч.ч. заквасена сметана
1/4 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.л. еритритол
1/3 ч.ч. пресни ягоди
1/2 с.л. маково семе
1 Загрейте фурната на 150°C. Прибавете всички продукти без тези за топинга в купа и разбийте с миксера до гладка пяна. Излейте микстурата в огнеупорни буркани или молдове. Печете 25 мин. Разклатете внимателно, за да видите дали сместа се е стабилизирала.
2 След като се охладят, приберете в хладилника за няколко часа. За да направите топинга, смесете сметаната, ванилията и подсладителя. Прибавете по 1 с.л. от сместа върху всеки миничийзкейк. Украсете с ягоди, маково семе и листенца свежа мента.
Джинджифилово крем брюле
лесно
6 порции
въглехидрати 3 г
1 3/4 ч.ч. бита сметана
2 ч.л. микс от канела, джинджифил, бахар, карамфил, индийско орехче
2 с.л. еритритол
1/4 ч.л. ванилов екстракт
4 жълтъка
1/2 мандарина
1 Загрейте фурната на 180°C. Сложете сметаната, микса от подправки, ваниловия екстракт и подсладителя в тенджера и разбъркайте внимателно. Оставете да заври.
2 След това внимателно прибавете сместа към жълтъците, като не спирате да бъркате. Излейте микстурата в огнеупорни чашки или купички и подредете в тава. Налейте до половината на формичките вода и печете 30 мин. Сервирайте с резени мандарини или касис.
Ванилов фъдж
лесно
24 парчета
въглехидрати 2 г
2 ч.ч. бита сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
85 г масло на стайна температура
85 г черен шоколад с поне 70% съдържание на какао
1 Сложете сметаната и ванилията в тенджера да заврат. След 1 мин намалете температурата и оставете да къкри, докато сместа се редуцира наполовина. Това отнема около 20 мин.
2 Намалете още температурата и прибавете маслото. Бъркайте до гладкост. Свалете от котлона.
3 Начупете шоколада на малки парченца и добавете към сметановата смес. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи. Прибавете по желание и други есенции.
4 Излейте в тава и приберете в хладилника за няколко часа. Преди да сервирате, напудрете с какао.
Шоколадов мус
лесно
6 порции
въглехидрати 6 г
1 ? ч.ч. бита сметана
1/2 ч.л. ванилов екстракт
2 жълтъка
щипка сол
85 г черен шоколад с поне 80% какао на малки парченца
1 Разтопете шоколада на водна баня. Оставете да се охлади на стайна температура.
Разбийте сметаната на пяна. Прибавете ванилията към края на процеса. Смесете жълтъците със солта в отделна купа. Добавете шоколада към жълтъците и бъркайте до гладкост.
2 Сложете 2 с.л. от битата сметана към шоколадовия микс и разбъркайте добре. След това прибавете и остатъка от сметаната.
3 Изсипете сместа н подходящи купички или чаши и приберете в хладилника за поне 2 часа. По желание гарнирайте със свежи горски плодове.
За още вкусни предложения, практични съвети, тенденции четете в новия брой на вкусното ни списание "Рецепти за здраве". В него ще откриете още шест идеи за романтична закуска.
Ако сте любители на вегетарианските ястия, има интересни рецепти и за вас. На страниците му ще намерите кратък курс по индийска кухня, нисковъглехидратни хранителни комбинации, с които да започнете деня, рецепти със суперхрани.
Ще ви срещнем и с кардамона – подправката за здраве и потентност, а наш специален гост е Деси от „Сладката история на Деси Томова“.
Тя е майстор на огледалните глазури и е създател на първия ванилов екстракт, произведен в България. Нейните неустоими кулинарни произведения изкушават с вкус.
Сигурно си мислите, че едва ли има рецепта с лук, която да ви изненада. Ние обаче ви хвърляме ръкавицата с три неочаквани идеи с лук.
Шоколадовите традиции на света също са в списанието. От специалиста по хранене Ани Стойчева ще разберете кои са най-полезните пробиотици, а Мира Донкова от Marmottes et chocolat ще ви сподели какво може да сготвите с екзотичния цитрус юзу.
Рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!