За 13-и пореден път днес в София ще се проведе Луковмарш – възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков. Факелното шествие ще започне от пилоните на НДК в 17.30 часа, съобщава bTV.Организиран е и контрашествие от движението „Антифашистко действие – София“ под надслов „Без нацисти по улиците ни!“. То ще се проведе от 12 ч. и също е със сборен пункт пред пилоните на НДК. Организаторите му категорично се противопоставят на провеждането на Луковмарш. Те припомнят, че ген. Луков е един от последните ръководители на ултранационалистическата и пронацистка организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) до смъртта му на 4 януари 1943 г.

СБНЛ е организация, която се борила „срещу масоните, евреите и комунистите“, за забраняването на книги и организации, които противоречат на националистическите ценности, за контрол върху печата, национализация на банките, разтуряне на партиите, както и за политическата визия на фашизма и националсоциализма.

Организаторите на шествието „Без нацисти по улиците ни!“ се солидаризират с всички жертви на ултранационалистическа престъпност – бежанци и мигранти, роми, евреи и други, и подчертават, че събитието им не е обвързано с политически партии.

В края на януари срещу провеждането на Луковмарш отново се обяви ДПС. От партията поискаха кметът на София Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието.

Миналата година Фандъкова не разреши провеждането на Луковмарш, като се позова на писма от ДАНС, МВР и Главна прокуратурата, че мероприятието крие риск за обществения ред. Последователи на идеите на ген. Луков обаче се събраха пред НДК, но бяха ескортирани от полицията до къщата на генерала до парка "Заимов"./