Президентът на Франция Еманюел Макрон събира утре – 11 ноември в Париж около 80 държавни и правителствени ръководители от цял свят, с които ще отбележи 100 г. от края на Първата световна война, предаде АФП. Сред гостите на Макрон ще са германската канцлерка Ангела Меркел, президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, британската премиерка Тереза Мей, генсекът на ООН Антониу Гутериш.
 
Българската делегация на събитието ще бъде водена от президента Румен Радев, който пристига в Париж днес.
 
Наблюдатели посочват, че целта на Макрон е да превърне годишнината в предупреждение срещу засилването на национализма. Но от ръководителите на водещите световни сили единствено Владимир Путин разполага със стабилни позиции.
 
„Поради това годишнината рискува да се превърне в парад на победата за Путин”, опасява се изданието „Политико”, което припомня рекордно ниския рейтинг на Макрон, на ХДС на Меркел, както и загубата на Камарата на представителите от републиканците на Тръмп. Основната церемония ще бъде на 11 ноември пред Триумфалната арка във френската столица, а след нея Меркел ще даде старт на първото издание на Парижкия форум за мир.
 
Целта на събитието е да се даде поле за дискусии на глобалните проблеми от страна на световни лидери. Във форума ще участва и президентът Радев, който ще говори за потенциала на новите технологии в политическия диалог, за икономическия растеж и за социалното сближаване.