Марината с джинджифил и сусам
без холестерол
лесно
1 ч.ч.
10 мин
За 1 порция:
276 ккал
мазнини 27,3 г
въглехидрати 7,9 г
фибри 0,4 г
протеини 1 г
1/4 ч.ч. сусамово олио
1/4 ч.ч. фъстъчено масло
3 с.л. оризов оцет
2 с.л. соев сос
2 с.л. кафява захар
2 с.л. пресен джинжифила на ситно
2 с.л. чили сос + 1 ч.л. чесън на прах
1 с.л. босилек на ситно
1 с.л. рибен сос
1 среден лук на тънко
Блендирайте добре всички съставки. Използвайте сместа за мариноване на зеленчуци, пилешки крилца, скариди или шишчета.
Сос „Уенди“
Богато на калций
лесно
1 ч.ч.
5 мин
за 1 порция:
149 ккал
мазнини 12,8 г
холестерол 14 мг
въглехидрати 8,5 г
фибри 0,1 г
протеини 0,8 г
1/2 ч.ч. майонеза
1/4 ч.ч. прясно мляко + 1/2 прясно изцеден лимонов сок
1/4 ч.ч. заквасена сметана
3/4 ч.л. бял оцет
1/2 ч.л. захар
1/4 ч.л. лук на прах
1/4 ч.л. сух копър
1/4 ч.л. сух магданоз
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. сол
1/8 ч.л. чесън на прах
Смесете всички съставки и разбийте добре. Приберете в хладилника преди сервиране.
Чермула - северноафриканска марината
Богато на фибри
лесно
1 ч.ч.
5 мин
за 1 порция:
273 ккал
мазнини 26,8 г
въглехидрати 10,4 г
фибри 0,8 г
протеини 0,6 г
1/4 ч.ч. зехтин
1/4 ч.ч. олио
3 с.л. лимонов сок
3 с.л. кориандър на ситно
3 с.л. магданоз на ситно
2 с.л. мед
1 с.л. сол
2 ч.л. кимион
2 ч.л. паприка
1 ч.л. червен пипер
Смесете всички съставки и разбъркайте добре. Използвайте за мариноване на агнешко, пилешко или зеленчуци.
Богато на ликопен
лесно
4 порции
70 мин
за 1 порция:
89 ккал
мазнини 7,3 г
въглехидрати 6,3 г
фибри 1,5 г
протеини 1,2 г
500 г зрели домати
3 с.л. босилек на ситно
2 с.л. зехтин
2 ч.л. балсамико
1 ч.л. меласа
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
2 смлени скилидки чесън
Махнете семките на половината домати и нарежете на ситно. Сложете в купа, нарежете и останалите на кубчета и добавете към доматите без семена. Добавете останалите продукти и разбъркайте. Оставете да престои на стайна температура за 1 час преди използване.
За още вкусни предложения, практични съвети и срещи със специалисти и кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве".
В новия ни брой ще намерите завладяващи кулинарни предложения. Ще научите повече за биохраните и дали наистина има полза от тях. Ще разберете повече за храните, които топят мазнините около талията. Тук са и шест ястия с авокадо.
Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-странните десерти по света.
Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни предястия, с които да ухажвате небцето си и които ще ви помогнат да свалите килограми. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.
Ще ви срещнем и с анасона – разноликият господар в кухнята, а наш специален гост е Ваня Филипова от Culinary with me, която ще ни разходи из своя кулинарен свят. Нейната шоколадова торта с лешници изкушава от нашата корица.
От Екатерина Мирчева, създател на блога My Candy Kitchen, ще научим в какви вкусни шедьоври може да превърнем остатъците от бялото месо.
В броя ще откриете рецепти, с които да нагостите скъпи гости, както и седмично меню, подходящо за диабетици. Тук са и няколко неустоими разновидности на баницата. Ще ви срещнем с вавилонската кула на кулинарията – еврейската кухня, както и с няколко видове чътни и ядкова майонеза.
От психиатъра д-р Младен Пенчев ще разберете ролята на червеното вино като превенция срещу дегенеративните болести на мозъка, а рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!