Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че иска "драстично да намали" броя на бежанците, идващи в Германия, давайки знак за възможен компромис към критиците на политиката й на отворените врати от нейния Християндемократически съюз (ХДС) преди започващия днес партиен конгрес, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Меркел се съпротивлява на натиска, който й оказват съюзници от ХДС за ограничаване на броя на идващите в Германия бежанци, които се очаква да надхвърлят 1 милион тази година.

"В същото време ние взехме предвид притесненията на хората, които се тревожат за бъдещето, а това означава, че искаме да намалим, искаме драстично да намалим броя на хората, които идват при нас", заяви тя по телевизия А Ер Де.

Меркел, чиято популярност спадна заради подхода й към бежанската криза, каза, че думата "ограничение" не присъства в главната резолюция на ХДС, която ще бъде обсъдена на двудневния конгрес в Карлсруе.

По думите й в ХДС има широка подкрепа за нейната стратегия за намаляване на броя на бежанците. Това включва сътрудничество с Турция за борба с контрабандистите на хора, подобряване на ситуацията в сирийските бежански лагери в Турция, Ливан и Йордания и засилване на контрола по външните граници на Европейския съюз.

Критиците на Меркел искат тя да намали броя на пристигащите бежанци преди изборите в три германски провинции през март и казват, че може да бъдат застрашени надеждите й да се кандидатира за четвърти мандат през 2017 г.