Днес отбелязваме Месни Заговезни, Неделя месопустна или Неделя на Страшния съд. Това е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден, първи празник, свързан с настъпващата пролет.

Неделята на Страшния Съд е третата неделя от триседмичния период, преди започването на Великия пост. През това време богослужението започва да включва песнопения от Триода - литургическа книга, която съдържа богослужбите от Неделя на митаря и фарисея, десета преди Пасха (Великден), до Велика и Свята Събота. На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си.

Името на днешния празник идва от това, че се заговява с месни ястия – за последно се яде месо, от понеделник започват Великденските пости. В седмицaта преди Сирни заговезни църквата подготвя вярващите за изпитанието на строгия пост и разрешава консумацията на животински продукти – мляко, сирена, яйца, масло.

След Неделя сиропустна – тази година на 13 март, всякаква животинска храна е забранена за постещите чак до Възкресение

Днес обаче празничната трапеза е обилна с месо. На Месни заговезни се приготвят баници с мас, масло, сирене, извара, мляко, но най-вече се готви и яде кокошка и свинско месо.
През цялата седмица до Сирни Заговезни се набляга и на веселбите, защото след това те са строго забранени. Постите са и духовни.

По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта, сладкиши.

На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. 

Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.