Под всички паметници и творби от времето на комунизма трябва да се сложат табелки, на които да пише, че в България комунизмът е осъден като престъпен режим. Така депутатът от ГЕРБ Методи Андреев обясни идеята си всички творби, направени в онзи период, като паметника на Альоша в Пловдив или на Съветската армия в София да бъдат премахнати, защото те са комунистически символи.По този повод вчера експрезидентът и лидер на АБВ Георги Първанов зададе метафорично въпроса: "Как Методи Андреев ще изчегърта НДК, например?". В огромната сграда има множество произведения на изкуството на големи български творци, сред които и Светлин Русев.

Пред БЛИЦ Методи Андреев обясни, че под такива произведения просто трябва да се сложи табелка, на която да пише, че в България комунизмът е обявен за престъпен режим.

"Това е пълен абсурд. Какво ще направим с паметника на Альоша например? Ще го сложим на гръб и къде ще го занесем. Тези трима души - Методи Андреев, Мартин Димитров и Петър Славов, са група за подривна дейност. Още не сме получили предложението им в комисията, но аз твърдо ще се противопоставя", коментира пред БЛИЦ идеите на Методиев и другите двама депутати шефката на комисията по култура в парламента Полина Карастоянова.

Очаква се мощните скандали по тази теза да гръмнат идната седмица.