Още тогава е била тиражирана традиционната родна рецепта за обреден хляб, който задължително се меси с масло и яйце. Дотогава за Великден са се месели обредни хлябове, наричани „колак“, „пармак“ или „кравай“. И до наши дни ритуалът с приготвянето е отреден за Велика събота.
Трудно е да се каже къде за първи път са се пекли козунаци. Според една от историческите версии родината на козунака е Франция, а негов създател е местен хлебар през ХVII в. Според друга теза той е омесен за първи път също през ХVII в., но в Полша. В Западна Европа се нарича „панетоне” – дума, чийто произход е свързан с много загадки и легенди.
Според едни теории думата е средновековна, а според други – ренесансова.
Според най-разпространената легенда благородник на име Антонио се влюбил в дъщерята на пекар. За да спечели сърцето й, аристократът влязъл във фурната на баща й и изпекъл разкошен сладък хляб, с който съблазнил възлюбената си. Така сладкишът станал известен като „хляба на Тони”.
Прочетете още
- 17:14 Купи рокля, но си тръгна и с парите – полицията в Пловдив издирва този мъж СНИМКИ
- 17:00 Марин от пейката: когато човекът до нас се нуждае не от съжаление, а от шанс
- 15:00 Сърничка в капан на добри намерения: майка ѝ я търси, а ние можем да помогнем
- 19:00 Аварийната лента – новото ВИП платно за безочливите на четири гуми СНИМКИ