„В последно време соята и продуктите от нея получават повече негативни отзиви, отколкото позитивни”, признава д-р Рошини Радж – специалист в областта на балансираното хранене. - Но соята е полезен продукт, който може да допълни вашето меню, стига да я приемате правилно. Споровете около соята основно са свързани с фитоестрогените – растителни съединения, които се съдържат в соевите зърна. Редица изследвания позволиха да се предположи, че те влияят на организма подобно на естрогена. Именно това създаде опасения у хората, че соята може да допринесе за ръст и активиране на хормонално чувствителните ракови тумори на млечната жлеза”, обяснява специалистът.

Ако се обърнем към научните изследвания, наред с тези, които говорят за потенциална опасност от фитоестрогените, съществуват и немалко такива, които потвърждават тяхната безопасност. Последни изследвания показват, че фитоестрогените не влияят на организма по начина, по който действа естрогенът. Съвсем наскоро голямо изследване по темата показало например, че диета с високо съдържание на соя не повишава вероятността от развитие на рак на млечната жлеза. Но не само това, има дори данни, които твърдят обратното – умерената употреба на соя може да се свърже с понижаване на риска от този тип рак. А това, което със сигурност се знае, е, че соята и соевите продукти понижават риска от сърдечносъдови заболявания и премахват дискомфорта, характерен за периода на менопаузата. 

„Моята препоръка е следната, казва д-р Рошини Радж: безопасно е да се приемат по една или две порции соя на ден. Под една порция аз разбирам чаша соево мляко, т.е., около 200 мл от напитката или 200-250 г твърд продукт. Важно е да уточня, че имам предвид необработена соя, тъй като в състава на повечето продукти я включват обработена. Във всички случаи обаче според мен е напълно безопасно човек да си позволява да хапва продукти със соя 1-2 пъти седмично. И дори е полезно. В крайна сметка, твърденията за опасността от соята са нищо повече от поредния мит на тема здравословно хранене”.  

Подобно твърдение изказва и друг специалист – диетологът Риана Ламбърт на страниците на популярното английско издание „Индипендънт”. „Абсолютен мит е това твърдение, уверява специалистът и продължава: Тази глупост възникна поради твърдението, че соевите съединения могат да имитират естроген в организма, а някои ракови клетки наистина се разрастват в присъствието на естрогена. Но имайте предвид, че сред населението в Източна Азия, където употребяват много по-активно соя, рак на млечната жлеза и на простатната жлеза, а също сърдечносъдови заболявания и счупвания, се случват с много по-бавни темпове, в сравнение с тези в която и да е европейска страна”. 

Д-р Ламбърт опровергава още един мит, според който мъжете не трябва да се увличат по соеви продукти, ако не искат „да им пораснат гърди”. Това твърдение не лежи на никаква научна основа. „Соята не съдържа естроген, освен това няма никакви доказателства, че тя нарушава половото съзряване или понижава нивото на тестостерон в мъжкия организъм, добавя д-р Ламбърт. Истината е следната: за всяко изследване, в което се говори за риска от хормонални нарушения заради употребата на соя, ще се намери проучване, което опровергава тези рискове и показва полезните свойства на соевите продукти”, казва в заключение д-р Риана Ламбърт.