Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е внесена точно навреме. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти. Както БЛИЦ съобщи, вчера Министерството на външните работи номинира Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Оттам посочват, че с биографията си и натрупания опит Ирина Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за поста.

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че номинацията не е закъсняла, тя е обявена в подходящия момент. Наложи му се и да отговори на въпроса кои са обстоятелствата, наложили Бокова да бъде номинирана спешно и това да бъде обявено късно снощи.

„Нищо не е наложило спешност, просто в един момент трябваше да се вземе решение. Ние сме го взели и сме задействали самото писмо. Не сме закъснели с обявяването на кандидата си”, каза Митов.

„Самото писмо с покана за изпращане на номинации е от края на декември. Няма никакво закъснение. Въпрос на тактика е дори. С подобни номинации не може да се закъснява, но не може и да се избързва", поясни външният министър. "Сега, в момента, определени кандидати тактически изчакват, за да видят какво ще се случи и кой ще бъде номиниран, позиционират се. Въпрос на политическо позициониране в международен план. За това много често, когато сте ми задавали въпроси по темата съм казвал - трябва да се изчака удобен и подходящ момент. Тепърва ще се появяват и други кандидатури, това е съвсем нормално. Както стана ясно, срокът е до края на март. Това не е краят на номинациите, те тепърва започват”, добави той.

Митов коментира шансовете на Ирина Бокова да бъде избрана за генерален секретар на ООН: „Шансове в момента не могат да се изчисляват. Това е изключително сложна кампания. Това е нещо, което в момента никой не може да каже. Когато започне самата кампания, когато сме наясно какъв е наборът от кандидати, можем да правим някакви изчисления. В момента всяко едно говорене по темата е чисто спекулативно и нищо повече”.

Външно министерство създава екип, който ще работи по кампанията на Ирина Бокова.