Пред камерата на БНТ жени и млади момичета от столицата споделиха, че често им се случва някой смърдящ на какво ли не натрапник да ги пипа по дупето в автобуса. По данни на европейско изследване, всяка четвърта жена в България е жертва на сексуално насилие.„Когато се прибирам от училище, ме заговарят разни мъже с въпроса „Колко е часът“, докосват ме. Възрастни хора са закачали и съученичките ми“, споделя момиче пред камерата на БНТ. „Един циганин ме опипа по гърдите. Друг път се е случвало да си търка някой тялото в моето. Аз съм ги бутала. Първият път бях по-малка и се стреснах, но ми мина бързо“, добавя нейна приятелка.
Важното е жертвите на този вид посегателство да споделят с близките си за преживяното в градския транспорт, както и да разберат, че няма от какво да се срамуват.

„Ако една жена мълчи, когато мъж я опипва, има сложни изживявания. Не бих могъл да обясня тази буря от емоции, но ако тя не му покаже, че това не е желано, тогава нямаме никакво престъпление. Този, който посяга, трябва ясно да разбере, че контактът е нежелан. Това може да стане под различни форми. В психологията на блудника се съдържа елементът на вълнението, на изживяването и на притеснението“, обяснява адвокат Марковски помолен д акоментира тези сручаи на нерегламентиран физически конкат. Ако жената се обърне и демонстративно пред всички каже, че това, което натрапникът прави, е грозно и недопустимо, той ще се притесни и ще се скрие, добавя юристът. Тези хора не са толкова опасни, подчерта Марковски.

Ако насилникът продължи действията си след ясен отказ, жертвата може да пусне жалба в полицията. Необходими са един или повече свидетели. Бездействието, срамът и мълчаливото възмущение са най-доброто алиби за нахалника. Липсата на реакция превръща нежелания контакт в допустим. Само, когато реагирате, тази грубост се превръща в престъпление, допълни юристът.