За 25 февруари Окръжният съд в Пазарджик насрочи първото заседание по делото срещу 14-те обвинени в проповядване на радикален ислям, верска омраза и пропагандиране на радикален ислям.

Това е второто в историята на българското правосъдие дело по такива обвинения, като и първото бе в Пазарджик. Процесът е срещу 14 души, обвинени в разпространяване на идеите на джихадистката групировка „Ислямска държава”. Сред тях е и Ахмед Муса Ахмед – един от подсъдимите по т.нар. дело срещу 13-те имами – за участие в нерегистрираната организация "Ал Уакаф ал Ислями", проповядвала антидемократична идеология. По него Ахмед бе признат за виновен на две инстанции.

Групата, която ще се изправи пред Темида, бе задържана при мащабна акция на МВР и ДАНС на 25 ноември 2014 година в три области – Пазарджик, Пловдив и Смолян. Обвинителният акт срещу тях е над 150 страници. Той бе връщан три пъти от съдия Кристина Пунтева на прокурора по делото Недялка Попова за отстраняване на процесуални пропуски, сега явно няма пречка той да влезе в съда.