ООН е изключително притеснена за сигурността на населението на Мосул след започването на офанзивата на иракската армия за отвоюване на града от джихадистите на "Ислямска държава". Това заяви Стивън О'Брайън, заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ, предаде Франс прес.

"Семействата са изложени на огромна опасност да попаднат между два огъня или да станат мишени на снайперисти, както и да бъдат използвани като живи щитове", подчерта той.

О'Брайън предупреди, че при развитие на най-лошия сценарий до 1,3 милиона цивилни може да бъдат принудени да напуснат домовете си.

ООН е готова да предостави убежище на 60 хиляди души в лагери и обекти за временно настаняване. В процес на строеж са нови лагери, разчетени за 250 хиляди души. Готови за разпределение са хранителни продукти за 220 хиляди семейства, съобщи О'Брайън. В пунктовете за раздаване на помощи освен това са подготвени 240 тона медикаменти.

Заместник-генералният секретар на ООН се оплака от недостиг на финансиране от международните дарители.

Тази нощ иракският премиер Хайдар Абади обяви началото на голяма сухопътна операция за освобождаване на втория по големина град в страната от бойците на ИД. По данни на арабски телевизии броят на участващите в офанзивата надвишава 60 хиляди човека. Те са подкрепяни от военновъздушни сили на международната коалиция начело със САЩ.

Мосул беше завзет от ИД през юни 2014 г. Там понастоящем се намират около 1,3 милиона души.

/БТА/