Официално новата Lada Vesta Sport остава скрита от широката публика, но вече на няколко пъти в околностите на завода на АвтоВАЗ в Ижевск бяха заснети прототипи на модела. Фотографии на модела бяха разпространени в социалните мрежи и в крайна сметка ръководството на компанията-производител реши, че може да покаже автомобила пред публика, при това далеч преди официалната му премиера.
Тя е предвидена за международния автосалон в Москва през август.



Спортният седан е боядисан в жълто и черно. Това са цветовете на заводския отбор на Lada, който участва успешно в световния шампионат за туристически автомобили. Известно е още, че модификацията е получила 1,8-литровия бензинов двигател ВАЗ-21176, който се поставя и на стандартната Vesta, но мощността му е увеличена от 122 на 150 к.с. Това е постигнато благодарение на промени в изпускателната и всмукателната системи, както и на разпределителния вал.



Доработени са още спирачната система, като отзад са се появили дискови спирачки. Пренастроено, при това основно, е и окачването. За модела е предвидена и механична скоростна кутия Renault JR3. Нови за модела са също така 18-цоловите джанти от лека сплав, както и допълнителното аеродинамично крило върху багажника. Засега няма никакви сведения колко ще струва Lada Vesta Sport . Най-мощният модел на АвтоВАЗ към момента е Lada Kalina NFR, която разполага с мотор със 140 к.с. Тя е оценена на 820 000 рубли (около 11 200 евро). Очаква се Lada Vesta Sport да бъде по-скъпа.

Източник: Actualno.com