Боен кораб от британските ВМС открил предупредителен огън с осветителни ракети към испански съд, който създавал пречки на американска подводница да акостира в пристанището Гибралтар, съобщи The Sun.Инцидентът станал през април. Тогава съд на испанската брегова охрана два пъти извършил маневри по курса на плаващата в надводно положение подводница Florida от клас Ohio, носеща на борда си балистични ракети Trident.

Британските власти осъдили „опасния” опит да се попречи на визитата на подводницата. Властите в Гибралтар отбелязват, че испански кораби постоянно усложняват корабоплаването в акваторията на Гибралтар. Според тях, „испанците водят много опасна игра, която е недостойна за съюзник на НАТО”.

Американският ВМФ осигурява сигурността в Средиземно море за всички страни от Алианса, като имат право да влизат в пристанище Гибралтар.

Атомната подводница USS Florida е дълга 170 м., има водоизместимост 18 000 тона и спада към най-големите и най-тихите в света. Има 4 палуби, на които работи екипаж от 155 души. Тя е универсална, носител е и на крилати ракети. В нея са вложени ултрасъвременни технологии, повечето от които са секретни.