Наследниците на поета Никола Вапцаров се заканиха да съдят държавата в Европейския съд по правата на човека заради „неправомерен арест”. На Велики четвъртък племенникът на Вапцаров, който носи неговото име, съпругата му Светла и двамата им синове влезли в двора на къщата музей в Банско и седнали там да играят шах.В края на деня музейните работници ги помолили да си ходят, но те отказали. Според очевидци се държали провокативно - заявили, че имотът е техен и ще правят, каквото си искат. Пристигнала полиция и задържала синовете на Никола за 4 часа, съобщи „Труд”.

„Ще заведем дела срещу държавата, ще уведомим Хелзинкския комитет. От години се опитваме да влезем в диалог с община Банско, да намерим формулата за съвместно и модерно управление на къщата музей, но не срещаме разбиране”, каза племенникът на поета. Той твърди, че синовете му са арестувани неправомерно.

Наследниците се съдят с общинарите, тъй като имат претенции към къщата музей. Но ответниците твърдят, че тя е откупена от общината през далечната 1952 г.

В ход е дело, наследниците искат 550 000 лв. обезщетение за пропуснати ползи от 2003 г. насам, защото още не са въведени във владение на 1/4 от къщата въпреки решението на други съдии. От общината обаче твърдят, че са вложили в ремонта й 1,5 млн. лв.