Не са намерени експлозиви, прикрепени към тялото на мъжа, застрелян днес на парижкото летище "Орли", след като нападна военен патрул и отне оръжието на един от войниците. Това съобщи говорител на френското вътрешно министерство.

"Мъжът е успял да грабне оръжието на един войник. Той бързо е бил неутрализиран от силите за сигурност", каза за Ройтерс говорителят Пиер-Анри Бранде.

Той посочи, че при друг случай днес по-рано, при рутинна проверка на пътя в Стен, северно от Париж, е бил прострелян и ранен служител на силите за сигурност. Установено е, че при двата случая се касае за един и същ нападател.

Той е радикализирал се мюсюлманин, известен на властите, каза полицейски източник, цитиран от Ройтерс.

В седем сутринта в Стен, в северната част на Париж, полицията е извършвала пътна проверка, при която мъжът е прострелял един от полицаите и е избягал, каза източникът. "Същият човек - радикализиран мюсюлманин, известен на разузнаването и правосъдието, след това е отнел автомат от войник в южния терминал на "Орли", преди да бъде застрелян от войник", заяви източникът, цитиран от БТА.

За известно време заради инцидента са преустановени кацанията и излитанията от парижкото летище "Орли". Самолетите се пренасочват към другото летище на Париж - "Шарл дьо Гол".

Няма пострадали освен нападателя, съобщи френското вътрешно министерство. Хората от двата терминала на "Орли" бяха евакуирани. Все още не са ясни мотивите му, нито дали е действал сам.

"Орли" е второто по натовареност летище на Париж след "Шарл дьо Гол" и обслужва и вътрешни полети, и международни полети, най-вече до и от Европа и Северна Африка.

Летището постепенно се връща към нормалния си режим на работа. Започват да слизат и пътниците, които изчакваха в самолетите на пистата, съобщи за телевизия Бе Ем Еф шефът на летището. Цялата територия е обезопасена и започват да слизат пътниците от 13 самолета, които бяха блокирани на пистата, докато летището бъде проверено от службите за сигурност.

Заради проверките все още е затруднен достъпът до летището и призивът е да се използва обществен транспорт.
Първо ще поднови работа западният терминал, а малко по-късно, в късния следобед - и южният, където днес бе застрелян мъж, нападнал патрул на силите за сигурност.