В нощта на 5 срещу 6 май 2016 нощното небе ще се изпълни с ярките светлини на метеорен дъжд - пикът на Ета-Акваридите. Интензивността на майските Аквариди в малките часове ще достигне до 30 метеора на час, оставяйки ярка пътека, с продължителност от няколко секунди до няколко минути. Далеч от светлините на града, те могат да се видят с невъоръжено око в посока на съзвездието Водолей, защото Луната през този период ще бъде в близост до фазата новолуние и няма да засенчи светлия поток със своя блясък. Ета-Акваридите могат да се видят както в северното, така и южното полукълбо.

Но южното полукълбо е за предпочитане. За северното полукълбо наблюдаваният брой на метеори на час е около 10. Това се дължи на разликата в географската ширина . Съзвездието Водолей, където се намира радианта на Ета-Акваридите е значително по-високо в небето в южното полукълбо от северното. В северното полукълбо метеорите обичайно се виждат малко над хоризонта. Съзвездието, което дава името на метеорния дъжд, не е източник на метеорите, пише nauka.offnews.bg..

Името служи да помогне на наблюдателите да се ориентират към коя звезда да наблюдават метеорния поток. На два пъти всяка година Земята се сблъсква с отломките, оставени от Халеевата комета, създавайки два метеорни потока, които осветяват нощното небе. Ета-Акваридите са един от най-бързите метеорни потоци. Техните парчета пронизват небето със скорост близо 66 км/с (237 400 км/ч). "Ако мигнете, няма да ги видите. Те се движат доста бързо ", заяви Бил Кук (Bill Cooke), астроном на НАСА пред New York Times.

Метеорите, които често са не по-големи от песъчинка, могат да произведат удар, еквивалентен на 0,357-калибров куршум, според д-р Кук. "Ето защо те пускат тези блестящи ивици в атмосферата. Те имат много енергия".

Следващият ни шанс да станем свидетели метеорния поток от останки на кометата ще бъде през октомври, когато Земята ще се срещне с опашката й за втори път тази година под името Ориониди.