Международната общност разисква днес възможностите за възобновяване на сирийските мирни преговори. Външните министри и представители на 17 държави се събират на конференция в баварската столица Мюнхен. Преговорите бяха прекъснати едва пет дни след началото им заради липсата на прогрес.

Сред участващите страни на конференцията в Мюнхен са Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Иран и Турция. Експерти коментират, че продължаващите бомбардировки над контролирани от бунтовниците градове са сред причините опозицията да не сътрудничи с ООН в началото на мирните преговори по-рано този месец.

Опозицията е поискала от Вашингтон да окаже натиск върху Москва да спре въздушните удари в Сирия след увеличаване на цивилните жертви.

Повече от 500 души са загинали, сред които цивилни при водената мащабна офанзива в северната провинция Алепо. Около 50 000 пък са напуснали домовете си.

Междувременно кюрдите превзеха по-голямата част от важна военновъздушна база и съседния град Миниг в северната провинция Алепо, контролиран от ислямистите. Сблъсъците обаче продължават във вътрешността на летището, което е последната военна база, контролирана от джихадистите в провинция Алепо.

На този фон страните участнички в ислямската военна коалиция за борба с тероризма, създадена от Саудитска Арабия, обявиха, че ще проведат първото си заседание през март.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

115 гледания   |  Още видео
Гласувай:
0 гласа