Новият треньор на Славия Александър Тарханов даде интервю за руското издание „Советский спорт“, след като стана ясно, че ще поеме „белите“ след Нова година.

- Разкажете повече за вашия договор със Славия?
- Контрактът още не е подписан официално, но сме се договорили за всичко с ръководството. Разгледах базата на Славия, отборът е млад, школата е добра. Имам желание да поработя в Европа, затова и приех.

- Как се появи този вариант?
- Благодарение на агента Мирчо Димитров. С него отдавна сме приятели. Вариант със Славия имах още през лятото, но тогава още се чудех дали да приема. Сега посетих София и се съгласих на предложението.

- Славия изостава на седем точки от първия Лудогорец. Ще успеете ли да се преборите за титлата?
- Ще видим. Не сме говорили на тази тема. Ще се повторя – отборът е млад и интересен. В три възрастови групи при юношите Славия е шампион. Видях как работят момчетата. Всички са добре обучени.

- Какво е нивото на първенството в България?
- Скоро ще гледам записи. Лудогорец е най-силният отбор. Игра в Шампионската лига и в Лига Европа.

- В Славия ще ви помага Мартин Кушев...
- Да! Той вече е бил треньор на отбора, но в последно време начело е бил друг специалист. Мартин го познавам добре от Русия, където игра осем години.

- Как реагираха на вашето решение в Урал, където сте консултант на клуба?

- Още не сме говорили с президента Григорий Иванов. Преговарях в България и веднага се върнах. Всичко стана спонтанно. Казаха ми – идвай да говорим.

- И договорихте ли се?
- Да!

- Президентът Григорий Иванов беше ли в течение, че ще напуснете, ако получите предложение?
- Разбира се. В последно време работех предимно в школа в Екатеринбург. Има много новости в детско-юношеския футбол. Ето, в Славия се готвят по германска и по белгийска методика.

- Станислав Черчесов е треньор в Полша, Андрей Чернишов е в Сърбия, Константин Сарсания в Литва, а сега вие отивате в България..
- Хубаво е, че руските треньори са търсени в чужбина.

- Няма ли място за вас в Русия?
- Не знам. Аз умея да тренирам футболисти, да ги настройвам за мачовете. Затова и ме поканиха в Славия.