EК е избрала хотел „Маринела“ (бивш „Кемпински – Зографски“) за провеждането на 5-ата среща на министрите на социалната политика от форума „Азия-Европа, съобщава "Епицентър".

В мотивите й се посочва, че комплексът има необходимата представителност, местоположение, достатъчно на брой помещения за двустранни срещи, молитвени стаи, както и възможност за охрана на входовете и изходите. На 2 ноември тази година правителството отпусна допълнителни 250 000 лв. на социалното министерство за провеждане на срещата на високо ниво, която ще се проведе 3, 4 и 5 декември. Чрез процедурата по „договаряне без обявление“ ведомството на вицепремиера Ивайло Калфин отпуска 192 000 лв. (с ДДС) са за “ВГ” АД с изпълнителен директор Маринела Арабаджиева, която е съпруга на бизнесмена Ветко Арабаджиев.

На форума през декември ще присъстват 51 министри на труда от два континента. За охраната им ще бъдат ангажирани и служители на НСО. От тръжната документация става ясно, че държавните гардове ще пазят чужденците от „Ислямска държава“ (ИДИЛ), тъй като съществувала опасност от атентати.

„Участниците в предстоящото мероприятие са представители на държави, които в едно или друга степен са ангажирани в провеждането на политики против съществуването на ИДИЛ. Това обстоятелство теоретично прави форума подходящо място за провеждане на терористичен акт с голям международен отзвук“, пише началникът на НСО ген. Ангел Антонов в становище до социалното министерство.

Заради опасността от атентати ще има промени в транспортната схема около хотел „Маринела“ и бул. „Черни връх“. „Предвижването на кортежа от коли по няколко пъти на ден по улиците на София, често води до промени в програмата на мероприятието (задръствания, закъснения и т.н.). Предвид усложнената международна обстановка и заплахата от терористични атаки, едновременното присъствието на голям брой лица от висок ранг (петдесет и един министри) обуславя необходимостта от предоставяне на специализирана охрана“, се казва в обяснението на социалното министерство.

Форумът „Азия-Европа“ (AСEM) е създаден през 1996 г. на първата среща в Тайланд. Дейността му се състои в неформални разговори лице в лице, равнопоставеност между членовете и регулярни срещи с различна честота между държавни глави, външни министри, министри или старши официални лица с различни рангове и от различни сфери. Членове на АСЕМ са 27-те държави-членки на Европейския съюз, Европейската комисия, други две европейски страни, Секретариата на АСЕМ и още 20 азиатски държави.