НЗОК излезе с ответна реакция по повод обвиненията на Петър Москов след участието му в сутрешния блок на bTV. Бившият здравен министър обяви, че до края на седмицата ще сезира прокуратурата за това, че след оставката на правителството НЗОК е платила 20 милиона лева на лечебни заведения, без това да бъде потвърдено от изричното съгласие на пациента.
 
"Това е кражба в особено големи размери. Това се случва през тези три месеца. Правителството падна и...“ и т.н., като следва намесване на политически сили", обяви Москов.

В нарочно писмо НЗОК отвръща, че няма да позволи подобно внушение. Определя това и като "изключително тежка клевета". От НЗОК дори не спестяват да напомнят на Москов, че  се е месил изключително много в работата на Касата. "Той наложи на НЗОК, болниците и пациентите въпросния пръстов идентификатор. Последният пък създаде огромни проблеми на всички в процеса на вземане на пръстовите данни, обработката и идентификацията, струващи време, нерви и пари на болници, пациенти и персонала на касата", пише НЗОК. В писмото се казва още: Не е ясно за какви 20 милиона лв. говори ексминистърът.

Вероятно става въпрос за около 25 920 отчетени хоспитализации за месеците ноември и декември 2016 г., които не са могли да бъдат отчетени или обработени от системата на пръстовия идентификатор поради невъзможност за снемане на отпечатък, технически, комуникационни и софтуерни проблеми, срив на системата, който беше доста чест в пикови моменти, отказ на пациента и други технически проблеми.

Тези пациенти са се идентифицирали по старата система с лични карти и ЕГН, въведена между другото само година по-рано по времето на същия министър. Тези случаи са проверени специално от екипите на РЗОК и от тях са отхвърлени за плащане само 1760 случая, а останалите 14 564 са потвърдени и са на стойност 20 339 588 лв.

Става въпрос не за фалшиви хоспитализации, а за тоталната бъркотия, създадена от приумицата на г-н Москов, която ангажира в такива проверки служителите на НЗОК, между другото отклонявайки ги от нормалната контролна дейност на плановия и внезапен контрол. С тези изявления ексминистърът изкара всички тези хора крадци и мошеници, както и болничния персонал. "Следва да напомним на г-н Москов, че дейността за месеците ноември и декември, за която той говори, е платена през м. януари 2017 г.

През този период правителството не бе паднало, както той твърди, а беше в оставка, министърът беше същият, а Надзорният съвет на НЗОК тотално се доминираше от неговите заместник - министри и съветници, както и част от оперативното ръководство в лицето на подуправителя г-жа Кръстева.

В този период е отчетена, както и платена дейността, за която говори ексминистърът. Излиза, че г-н Москов ще дава на прокуратурата собствените си заместник - министри и съветници", продължава още писмото на НЗОК. Оттам дори обръщат внимание на поведението на Петър Москов, който "обича да води монолози и не се явява никога с опонент", а също се дразнел и на водещите.

"Но най-лошото е, че в качеството си на един от лидерите на политическа формация, Петър Москов вкара касата в предизборна употреба, опитвайки се да я намесва в политическите си амбиции и борби. НЗОК е национална институция, наистина до голяма степен загубила своята самостоятелност и независимост най-вече по времето, когато министър бе Петър Москов, и която в момента работи, за да се възстанови като такава.

Често върху нея са упражнявани опити за политическо влияние, но вкарването й в толкова груб вид в политическа кампания и употреба е прецедент и не е достойно за един политик, който иначе твърди, че пледира за възстановяване на държавността", отбелязват още от НЗОК.