Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева.

Тя е обвинена, че на 18 април т.г. между 1.49 ч. до 3.12 ч., в отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология“ на УМБАЛ „Софиямед“, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви бебето Никол, родено на 14 април. Това съобщиха от прокуратурата.

Емилия Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене по главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце. Вследствие на ударите и упражнената сила на бебето е причинено постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, изразяващо се в причиняването на тежка черепно-мозъчна травма и мозъчен оток.

Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалото бебе начин и с особена жестокост, посочват още от прокуратурата.

До разкриването на престъплението се стигна след постъпване на сигнал от лекари от болница „Токуда“ за постъпило бебе в много тежко състояние. След извършените медицински прегледи е установено, че детето е със счупена дясна периатална кост на главата.

Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка, сочещо на извод, че детето е удряно върху главата двустранно. Установено било, че детето е душено и категорично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускане на детето, а се касае за синдрома на малтретираното дете. След изследвания била констатирана тежка черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и кръвоизлив - състояния реално застрашаващи живота.

Вещите лица, изготвили заключението на изготвената по делото тройна съдебно-медицинска експертиза, са изразили категоричното становище, че без оказана своевременна медицинска намеса би настъпила смъртта на новороденото дете.