Антониу Гутериш официално бе назначен за генерален секретар на ООН. Общото събрание на организацията реши той да поеме поста от 1 януари 2017 година за срок от пет години, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

67-годишният Гутериш ще замени досегашния генерален секретар, 72-годишния южнокореец Бан Ки-мун. Той ще се оттегли в края на тази година след два мандата на поста.

Гутериш е бивш премиер на Португалия в периода 1995-2002 г. От 2005 до 2015 г. беше върховен комисар на ООН за бежанците

Резолюцията за официалното му назначаване за следващ генерален секретар беше приета днес от Общото събрание без гласуване.

Че Гутериш ще е новият генерален секретар на ООН стана ясно миналата седмица. Тогава и България окончателно се прости с илюзиите, че може да оглави световната организация, защото двете българки в състезанието не се класираха.

Все пак кандидатурата на правителството, Кристалина Георгиева, бе с по-лоши резултати от Ирина Бокова, доверието от която беше свалено. Това предизвика политическо напрежение и искане на оставки от страна на опозицията.