10 километра е вече опашката от тирове на българо-гръцката граница при КПП "Кулата" и 5 километра е тя на КПП "Илинден", съобщи Нова тв.

И двете граници са затворени заради протест на гръцките фермери срещу промените в пенсионната система в страната.

„От 15 часа сме на границата. Не сме мърдали оттук. А на опашката от тирове изкарах над 35 часа. Не е нормално, но сме свикнали. Вчера трябваше да бъдем в Солун с колегата ми. Знаем, че дори да стигнем днес до Солун, фериботите не работят и ще трябва пак да чакаме”, разказа пред Нова български шофьор на тир.

Обстановката се усложнява от факта, че в четвъртък е обявена генерална стачка в Гърция, която ще парализира цялата страна. От българското външно министерство предупреждават да бъдем внимателни, ако пътуваме към южната ни съседка, а при възможност дори да избягваме преминаването на границата.

Двата най-големи синдиката обявиха протест срещу спорна пенсионна реформа. В много градове се очакват митинги. Тролейбусите, регионалните влакове и такситата няма да работят. Автобусите, трамваите и метрото ще се движат със съкратено работно време. Корабите спират. Затворени са държавните училища, а в държавните болници работят само звената за Бърза помощ. Вътрешните полети също са засегнати.