Смята се, че голяма престъпна мрежа със строга йерархия години наред е прала наркопари в Германия, където, както излиза, условията за това са много благодатни. Според разследващите, конците се дърпат от Ливан, пише Дойче веле.
    
Разплитането на мрежата тръгва от един подслушан разговор - през февруари 2015 година агенти на Американската агенция за борба срещу наркотиците ДЕА прихващат телефонни разговори на предполагаеми членове на колумбийски наркокартел, които обсъждали начините за прехвърляне на печалбите от продажбата на дрога.

И тогава се завърта колелото: службите във Франция започват разследване, в хода на което са подслушани стотици телефонни разговори. Бързо става ясно, че властите са се натъкнали на голяма престъпна мрежа, действаща в цяла Западна Европа - с разклонения в Близкия изток, Африка и Южна Америка.

В края на юли 2015 двама членове на престъпния картел случайно са задържани край германския град Аахен: на влизане от Белгия в Германия те са спрени за рутинна проверка, при която полицаите откриват близо половин милион евро в брой, скрити в сакове с мръсно бельо. Двамата пътуващи в колата с бременска регистрация са ливанци, живеещи в Германия. В чантите полицията открива и следи от кокаин.

До този момент са задържани общо 14 души. Според обвинението, дотук те са изпрали десетки милиони евро, припечелени от продажбата на наркотици. Почти всички задържани са ливанци или с ливански корени. Оттук и името на операцията по разкриването на групата - "Кедър". Това е дървото, изобразено на ливанското знаме. Разследващите смятат, че престъпната мрежа, изпирала до 1 милион евро седмично в Европа, се ръководи от Ливан. В хода на операцията са претърсени жилища в шест страни, включително в Германия, където са задържани четири заподозрени лица.

Престъпният клан е имал строга йерархия: част от членовете на групата, като двамата задържани край Аахен ливанци, са събирали приходите от продажбата на наркотици в Белгия, Испания, Италия, Франция и Германия. После предавали парите на други членове на престъпния клан, които пък купували с тях скъпи бижута, часовници и автомобили, пласирани по-късно в Ливан. С парите от продажбите на луксозните стоки престъпниците се издължавали на наркокартелите в Южна Америка. Междувременно следователите проучват дали извършителите са действали по поръчка на Хизбула.

В хода на следствието е установено, че в схемата може да са замесени и четирима германски бижутери, за които се предполага, че от 2011 до 2015 година са получили над 20 милиона евро от членове на престъпната група. Парите са били доставяни винаги в брой, съобщи говорител на прокуратурата в Аахен.

Експерти смятат, че неслучайно прането на пари е било извършвано именно в Германия. "Тук е съвсем нормално луксозни стоки и дори недвижими имоти да се плащат в брой", казва германският евродепутат от Зелените Свен Гиголд. Макар по Закона за прането на пари търговците да са длъжни да докладват всяко съмнително плащане, това се случва много рядко, допълва той.

И наистина: през миналата година в отдела за финансово разузнаване към германските митници са постъпили над 60 хиляди съобщения за предполагаемо пране на пари, но само 216 от тях са били подадени от бижутери, търговци на коли и на други луксозни стоки.