Районна прокуратура-Асеновград постигна осъдителна присъда срещу Петър Хубенов, на 38 г., по обвинение за държане на оръжие, без да бъдат взети необходимите мерки за сигурност, предвидени в нормативните актове - престъпление по чл. 338 ал. 1 от Наказателния кодекс. Той е осъден на три месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок.

Петър Хубенов е признат за виновен за това, че на 28 януари 2016 г. е държал три ловни пушки и 317 патрона за тях, които са законно притежавани от него, но не са били съхранявани в заключена и закрепена неподвижно каса, както се изисква по закон и така са нарушени уставните правила за безопасност.

Оръжието и боеприпасите са били държани в жилище, обитавано от Петър Хубенов в село от община Садово. Те са били намерени при извършено претърсване по досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Хасково, по което Петър Хубенов е привлечен като обвиняем за това, че пренесъл през границата на страната ни, от Гърция в България, без знанието и разрешението на митниците и чрез използване на специален автомобил марка "Ивеко" стоки за търговски цели в особено големи размери - 254 390 броя кутии цигари, всички без акцизен бандерол на обща стойност 1 907 925 лв., като деянието представлява особено тежък случай - престъпление по чл. 242 ал. 4 пр.1 във връзка с ал.1 б. "Д" от Наказателния кодекс.

След като пушките били иззети, Районна прокуратура-Асеновград е образувала бързо производство за неправилното им съхранение, защото жилището, обитавано от Хубенов, се намира на нейна територия. Районен съд-Асеновград е постановил пушките и патроните да бъдат конфискувани в полза на държавата.

Съдебният акт е влязъл в сила след споразумение между прокуратурата и обвиняемия, одобрено от Районен съд-Асеновград, и е окончателен.

Разследването за контрабандата на цигарите продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Хасково.