Опашки от по 2,5 до над 3 часа се извиваха днес през целия ден пред двете секции за изборите в белгийската столица Брюксел.
 
Голямото чакане започна още 8,30 сутринта и продължи без прекъсване до късния следобед, с изгледи да запази тренда до затварянето на секциите в 20 ч местно време.
 
В единствената секция в централен Брюксел – тази в Постоянното представителство на България към ЕС по обед времето за чакане надхвърляше три часа. Пристигналите в 13,20 ч. се похвалиха, че са напуснали сградата благополучно в 17 ч., след като са изпълнили гражданския си дълг.
 
Отчаяни от опашките част от гражданите се запътиха за секцията в българското посолство, което се намира в покрайнините на белгийското столица е и трудно достъпна без автомобил. Там обаче чакането не е падало под 2,5 часа, оплакаха се потърпевши.
 
За първи път за тези президентските избори и за референдума в Брюксел са отворени едва две секции, като на предходни гласувания е имало и до 7.
 
Решението да се разрешат само две места за гласуване е на ЦИК, въпреки че е известно, че заради многобройните работещи в европейските институции, в града интересът към упражняване на правото на глас е по-висок, отколкото в други страни. В града има три дипломатически представителства на България – към Белгия, към ЕС и към НАТО, в които работят над 170 души. Българите в Брюксел са 8-мото по многочисленост малцинство в белгийската столица. По официални данни на белгийските власти от тази година в Брюксел живеят 10 772-ма български граждани.
 
Към 16 ч от една от секционните комисии съобщиха, че вече са запълнени три урни с бюлетини за президент. Гласуването за референдума е по-слабо, още повече, че за него от избирателите се изисква да запълнят втора декларация, че отговарят на условията да гласуват, с идентично съдържание на първата. По решение на избирателната комисия родителите на малки деца бяха пропускани без чакане, но това не предизвика напрежение. Въпреки необичайно трудните условия, изборният процес протича спокойно, без скандали и без напрежение, като хората търпеливо си чакат реда.
 
Членовете на избирателната комисия са само на вода, а обядът им остана неизяден, тъй като не е създадена организация за тяхната ротация и почивка.
 
Според източник от една от избирателните комисии в Брюксел, преброяването на бюлетините ще отнеме повече от обичайното време предвид големия брой гласували и резултатите ще се забавят, като едва ли ще са ясни в понеделник до обед.

Опашката пред избирателната секция в Постоянното представителство на България в ЕС в 13 ч ( по-далечният план) и в 17 ч. (жената с цикламената блуза накрая). Обстановка от опашката за гласуване вътре в представителство.