Забъркаха грозно името на България в македонската криза. В материал на небезизвестния Стефан Влахов Мицов, публикуван в Нет прес, се твърди, че представители на Бойко Борисов били предложили "спасение" на Македония чрез конфедерация с България.

В публикацията под заглавие: "Долу ръцете от Македония!" се казва, че за разлика от останалите съседи - Гърция, Албания и Косово, България "ще предложи "подкрепа". Само че такава "подкрепа", както и в миналото, ще бъде, за да заграби територията на цяла Македония. Или ако не може цялата, поне източната част".

"В момента, както и през миналата година, БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙСКИ ПРОВЕЖДАТ УЧЕНИЯ В БЛИЗОСТ ДО МАКЕДОНСКАТА ГРАНИЦА /главните букви са използвани в македонското издание – бел. ред./. Но тогава – около 18 май, това се правеши открито, а сега – тихо. Все едно става дума за предислоциране на военни части", пише авторът.

Той твърди, че преди известно време "представители на българския премиер Борисов са осъществили среща с висш македонски функционер. На тази среща било направено предложение за "спасение" на Македония чрез конфедерация с България, съставена от българско и македонско Събрание и общо главно ръководство. Както например функционира Босна и Херцеговина".

Според автора "македонската страна трябвало да регистрира "Партия на македонските българи", а в замяна за всичко това този висш македонски функционер щял да стане бъдещият премиер. Груевски трябвало да бъде елиминиран. В тази връзка не е случайно изявлението на премиера Борисов: "На Груевски не искам дори "Добър ден" да кажа, избягвам всякаква среща с него", твърди Стефан Влахов Мицов. 

Очевидно, пише авторът, "американският измекярин" Борисов вече е отписал Груевски.

Според Мицов не е случайно заявеното от българския външен имнистър Митов от Солун преди дни, че "политическата ситуация при вас не дава оптимизъм, че скоро ще бъде подписан договор за приятелство с България".

Нали в една конфедерация такъв договор е ненужен, оценява авторът на публикацията. Българите, пише той, както много пъти досега по отношение на Македония, са слагали тигана, докато рибата е още в морето.

"Не бива обаче да бъдем слепи и глухи за чуждите служби и диверсанти, които кръстосват из Македония", пише авторът и добавя, че "независима Македония няма нужда от наставници".