3 май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата. Обявен е с решение на Общото събрание на ООН през 1993 г. след Генералната конференция на ЮНЕСКО две години по-рано. В резолюция се посочва, че независимият печат е основен елемент на всяко демократично общество. “Не трябва да има място за тези, които нападат журналисти или подкопават свободата на медиите!” Това е основното посланине на журналистическите организации от цял свят.

Документът е по повод отбелязването на Световния ден за свободата на пресата – 3 май, в контекста на ангажимента на Международната федерация на журналистите (МФЖ) за увеличаване натиска върху световните лидери да действат в защита на свободата на пресата.

Проучването на Международната федерация на журналистите, което се публикува за Световния ден за защита на пресата, представлява документирани случаи на убийства, нападения, цензура, език на омразата и заплахи срещу журналисти в Африка, Азия, Латинска Америка и Европа. В него също така са представени и материали, при подготвянето на които журналистите са успели да устоят на сериазни заплахи и показват как действията на журналистическите съюзи по цял свят са в челните редици на борбата за свобода на медиите.

Проучването формира част от мащабна кампания на МФЖ, в която членуват 600 000 представители на медиите от 140 държави от целия свят. Целта е да накараме онези, които са отговорни за атаките срещу журналисти и срещу свободата на медиите, да отговарят за престъпните си действия.

В Хелзинки генералният секретар на Международната федерация на журналистите Антъни Беланжер ще обяви “открит линк” в нов портал в деня на организираната от ЮНЕСКО конференция във връзка със Световния ден на свободата на пресата, която ще покаже, че трябва да се действа активно, за да се справим със заплахите, водещи до страх и автоцензура сред журналистите по света, припомня Нова телевизия.