Ако се разхождате в планините и сред природата по празниците, внимавайте за кърлежи. Точно сега е пикът, им предупреждават специалистите. Кърлежите обичат неокосената трева.Пикът е в края на април и началото на май. Много са кърлежите и в началото на септември.

Кърлежите обичат топлото време, но не могат да живеят без влага, пише БТВ. Те пренасят зарази, като една от опасните болести, които пренасят, е лаймската болест.

Това заболяване е много коварно, в началото симптомите са като при грип. При втория стадий има засилени болки в ставите и отоци.

„Едва около 10% процента от кърлежите, които ни нападат, успяват да ни предадат зара. Колкото по-дълго кърлежът престоява на кожата, толкова по-голяма е вероятността той да предаде инфекцията. Затова е важно още в първите часове на забиване на кърлежа той да бъде отстранен от медицинско лице, ако няма възможност - от ухапания или негов близък”, обясни проф. Ива Христова.

В България има само една лаборатория, в която може да се провери дали ухапването от кърлеж. Специалистите препоръчват, когато сте сред природата, да напръскате задължително дрехите си с препарат против кърлежи и комари.