Парламентът одобри с 96 гласа "за" и съюзнически въоръжени сили да могат да охраняват въздушното ни пространство. Това стана с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), съобщи "Фокус".В рамките на дебата народният представител от парламентарната група на БСП Атанас Зафиров посочи, че този законопроект е част от плана за унищожаване на българското национално самосъзнание. Група народни предтавители от БСП заедно със заместник-председателя на Красимир Каракачанов предложиха охраната на въздушното пространство да се осъществява само със съюзнически държави, които нямат обща граница с България,но то не бе прието, тъй като за него гласуваха едва 41 депутати.

Народният представител от ПГ на ПФ и заместник председател на Народното събрание Красимир Каракачанов заяви, че вследствие на всички дълго натрупвани проблеми между България и Турция и агресивната политика, която води към Балканските страни предизвиква основателни страхове в българското общество. Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев обясни, че България ще реши с коя държава ще сключи договор за съвместна охрана и увери, че това няма да бъде Турция. Ген. Михо Михов посочи,че този закон, не само, че е неприемлив за ПГ на АБВ, но и според него е неприложим.

В отрицателен вот депутатът от „БСП лява България“ Таско Ерменков посочи, че с гласуването на този текст е подписана несъстоятелността на министъра на отбраната и цялото правителство за осъществяване на нормална защита на държавата.

Основните опасения на червените са, че Турция била имала неприятелски интереси спрямо България, предава Флагман.