Хаджид Аслам от Уолсол, Великобритания, е един от британците, които властите на Острова издирват заради участие в терористични дейности.

34-годишният мъж е заминал в Сирия през 2014 г., за да се присъедини към Ислямска държава, твърдят британските власти. До Сирия не успял да стигне, затова днес работи и живее в югоизточна Турция, където преподава английски в училище.

Днес обаче иска да се прибере у дома, защото изпитвал силна носталгия. Също така му липсвала местната храна като панирана риба и пържени картофи. Това разкрива самият той пред британските таблоиди Експрес и Стар.

"Уолсол е известен с многото си магазинчета за панирана риба и пържени картофи! Той е малък, скучен, стар град, където не се случва нищо интересно. Въпреки че го напуснах преди 2 години, все още изпитвам носталгия и ми се иска да се върна", обяснява пишман джихадистът. За живота си сега казва, че това всъщност не е никакъв живот.

"Тук вече не съм щастлив - депресиран и тъжен съм, лутам се между меланхолия и самоубийствени мисли", признава Хаджид.

През май съпругата на Хаджид, 33-годишнната Лорна Мур, беше осъдена на 2 години затвор за това, че не е съобщила на властите плановете на мъжа си да се бие за Ислямска държава. Тя също така планирала да замине за Сирия заедно с трите им деца.

Лорна, Хаджид и децата им трябвало да стигнат до Сирия с помощта на Айман Шаукат, който обаче е вкаран в затвора за 10 години, тъй като радикализирал група мъже.

Днес Хаджид твърди, че с жена си са невинни. "Исках да отида в Сирия, за да помагам на хората", обяснява той. Дори влизал на два пъти в размирната държава и там помагал на ранени възрастни сирийци.

Въпреки носталгията Хаджид не иска да се върне във Великобритания, тъй като имало заговор срещу него.