„Очаквам до 10 години тук да се появи производител на автомобили, а не както е сега - само на автомобилни части. Това е голямата ни цел като работеща администрация, тъй като това ще е движещата сила и за останалите сектори в пловдивската икономика”, заяви зам.-кметът Стефан Стоянов на откриването на първия от поредицата форуми, насочен към подпомагането на малкия и среден бизнес.
Пловдив е вторият по големина център, наситен с малки и средни предприятия в страната след София. Според Стефан Стоянов градът ни има възможност да се развива в много аспекти и има сериозен потенциал.
„Икономическите сектори, които растат и ще растат през следващите няколко години са, на първо място, индустрията, тъй като производството формира малко над 50 % от брутния вътрешен продукт на региона. Това е традиционно силен сектор, който през последните 15 години претърпя важна трансформация – българските компании се развиха устойчиво, отделно влязоха много чуждестранни инвеститори”, обясни Стоянов.
Успешният пример, който беше даден по време на конференцията, беше свързан с Тракия икономическа зона, която е един от най-добрите примери в Югоизточна Европа за индустриални центрове и добре развити индустриални зони. В момента тя е в топ 3 Югоизточна Европа по интерес и навлизане на нови чуждестранни инвестиции, а автомобилната индустрия е основна движеща сила през последните няколко години.
„В момента отдел „Бизнес развитие” на Община Пловдив, съвместно с индустриалните зони и останалите партньори преговаряме с 8-10 потенциални инвеститори, които са готови да навлязат в града”, сподели Стефан Стоянов. Според неговите очаквания 2016 г. ще е много успешна за индустриалните зони, след като миналата година регион Пловдив е обявен за най-горещата инвестиционна точка в България./Марица.бг