Най-старият жив град в Европа - Пловдив, не спира да разкрива своите многовековни тайни, пазени ревниво в прегръдката на земята.

Екип от археолози, ръководен от Мая Мартинова, вчера е попаднал на гроб от 11-12 в. при разкопките в северния край на Одеона, видя репортер на Glas.bg.

"Погребението е средновековно. Интересното е, че намерихме една стрела близо до гръдния кош. Погребението датира от 11-12 в.", каза Мартинова.

И уточни, че все още не е ясно дали стрелата е причина за смъртта или е гробен дар, тъй като в тази епоха това било практика, особено когато човекът е бил войн. Намерена е също и много керамика, която обхваща времето от късната античност до Средновековието.

"Археологията е непридвидима, така че всеки пласт надолу може да има изненади. Това е един некропол, който е регистриран преди десетилетия, когато районът тук е проучван, не е нещо ново, просто разкриваме още един гроб от това време", допълни тя.

Самата Мартинова и археолозите се надяват хубавото декемврийско време да продължи и в близките дни, за да могат да продължат своята работа по разкриването на тайните на Пловдив.