Реконструкцията и разширяването на зоопарка в Пловдив върви по план, се установи днес след инспекция на кмета инж. Иван Тотев и Димитър Колев – кмет на район „Западен”.

Проектът, който е на стойност 4,6 млн. лева, се очаква да бъде почти завършен в началото на юни, когато най-вероятно ще се подадат документи за акт 16.

Общата площ на парка е 40 декара. Към момента в напреднала фаза са изграждането на оградите и „къщичките” за животни (хабитати). Повечето метални конструкции също са завършени. Отделно няколко водни канала са издълбани и циментирани . Част от дървета са премахнати, но за сметка на това са засадени други, както и различни видове храсти като малина, дрян, които ще влизат в „менюто” на мечките.

Множество водни площи и пещерни дупки предстоят да бъдат създадени, за да се пресъздаде максимално естествената среда на обитателите. Очаква над 50 вида животни да бъдат настанени в зоопарка, като вероятно почти всички ще са тревопасни. Камерунски кози, лами, козирози, мимозетки и камили са само част от разнообразието, с което ще разполага паркът. Да не забравяме - и сурикати, които са много харесвани от децата, заради Тимон от „Цар Лъв”.

Във връзка с изграждане на парка, на Общински съвет през март ще се гласува и създаване на общинско предприятие, което ще се състои от около 15 души.